ΤΣΜΕΔΕ

 

Η απόφαση της «Α» για την Αναδιάρθρωση των Κλάδων

Η Συσπείρωση συνέβαλε καθοριστικά –κατά κοινή ομολογία– τόσο στην τελική διαμόρφωση της Εισήγησης της ειδικής Ομάδας Εργασίας της Αντιπροσωπείας για τη μελέτη των ασφαλιστικών προβλημάτων των μηχανικών όσο και στη λήψη της απόφασης σχετικά με την Αναδιάρθρωση των Κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ, που πήρε η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στις 8-2-2003, δέκα ακριβώς χρόνια από την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού Ν.2084/1992 («νόμος Σιούφα»).

Με την παραπάνω απόφαση:

·        Αποσαφηνίζεται ότι το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας του ΤΣΜΕΔΕ παραμένει δημόσιο και στηρίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και των διαφόρων επαγγελματικών κατηγοριών των ασφαλισμένων.

·        Το ασφαλιστικό πλαίσιο του ΤΣΜΕΔΕ γίνεται πλήρες, με την ίδρυση Κλάδου Προνοιακών Παροχών του οποίου η κύρια δραστηριότητα θα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων μηχανικών.

·        Επιτυγχάνεται η κατάργηση του διαχωρισμού σε «παλαιούς» και «νέους» (μετά την 1.1.1993) ασφαλισμένους με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων ασφάλισης για το σύνολο του ασφαλιζόμενου πληθυσμού και αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μη ασφάλισης στα Ταμεία του Δημοσίου των «νέων» ασφαλισμένων μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων.

·        Κατοχυρώνεται ότι ο ΕΛΠΠ αποτελεί Κλάδο Κύριας Σύνταξης.

·        Προβλέπεται εργοδοτική εισφορά για τους μισθωτούς των 2 Κλάδων της Κύριας Σύνταξης (και του Κύριου και του Ειδικού Λογαριασμού).

·        Προβλέπεται κρατική συμμετοχή για όλους τους ασφαλισμένους («παλαιούς» και «νέους») των 2 Κλάδων της Κύριας Σύνταξης.

 

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η δεκάχρονη καθυστέρηση στη λήψη της παραπάνω απόφασης οφείλεται –κατά κύριο λόγο– στην έντεχνη αξιοποίηση των διαφορών απόψεων μεταξύ των κατηγοριών ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικών του Δημοσίου, μισθωτών, ελευθεροεπαγγελματιών μελετητών ή εργοληπτών) από τους γνωστούς αντιδραστικούς κύκλους στο χώρο του ΤΕΕ που όχι μόνον δε νοιάζονται για τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των ασφαλισμένων μηχανικών, ιδιαίτερα των νέων, αλλά τουναντίον κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να υπονομεύσουν την οποιαδήποτε προσπάθεια διαμόρφωσης ενιαίας στάσης του συνόλου των διπλωματούχων μηχανικών απέναντι στις όποιες προθέσεις της Πολιτείας για δυσμενείς παρεμβάσεις στο Ταμείο μας. Επομένως η εν λόγω απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική και για τον πρόσθετο λόγο ότι σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου «σημειωτόν» της Αντιπροσωπείας και συμβάλλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση και των υπόλοιπων μεγάλων προβλημάτων του χώρου μας.

Δυστυχώς, παρά το αρχικό θετικό κλίμα κατά τη διαδικασία της σύνταξης του σχετικού νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Καταστατικού του ΤΣΜΕΔΕ από υπηρεσιακούς παράγοντες σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες από το ΤΣΜΕΔΕ, υπάρχουν ανησυχητικές εξελίξεις για 2 από τα βασικά σημεία της προωθούμενης ρύθμισης: την ομογενοποίηση «παλαιών» και «νέων» ασφαλισμένων και τη διασφάλιση της κρατικής συμμετοχής για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Επομένως, προϋπόθεση για τη θετική έκβαση της όλης υπόθεσης είναι η μαχητική υπεράσπιση της αρχικής απόφασης της «Α» και η απομόνωση όσων θα προσπαθήσουν να την ακυρώσουν ή να την «τεμαχίσουν» κατά το δοκούν, μέσω της δημιουργίας ενός στιβαρού κινήματος των εργαζόμενων μηχανικών, που θα ασκήσει, παράλληλα με τους φορείς των μηχανικών, την αναγκαία πίεση προς την Κυβέρνηση, ώστε αυτή να υποχρεωθεί στην αποδοχή του συνόλου των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει η απόφαση. Το κίνημα αυτό αποτελεί τη μόνη εγγύηση για την υλοποίηση της Αναδιάρθρωσης των Κλάδων, αλλά και στη συνέχεια της επίλυσης των υπόλοιπων ασφαλιστικών προβλημάτων μας, όπως η αξιοποίηση των αποθεματικών, η αντιμετώπιση της διαφυγής των πόρων, η θεσμοθέτηση εργοδοτικής εισφοράς στα δελτία παροχής υπηρεσιών κλπ.

Η Συσπείρωση οφείλει να αναλάβει τη διοργάνωση μιας σχετικής καμπάνιας πάνω στο θέμα, διευρύνοντας τις συμμαχίες της και αξιοποιώντας όλες τις δυνάμεις που έχουν στηρίξει την απόφαση.

 

Η φημολογούμενη εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Ως γνωστόν, η Συσπείρωση είχε εναντιωθεί στην αγορά από το ΤΣΜΕΔΕ τμήματος της Τράπεζας Αττικής, κυρίως διότι θεωρούσε ότι δεν είναι δυνατόν ένα ασφαλιστικό ταμείο, το οποίο μάλιστα δεν έχει καταφέρει ακόμα να παρέχει πλήρεις ασφαλιστικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του (ανυπαρξία προνοιακών παροχών, χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, χαμηλό επίπεδο μηχανοργάνωσης κλπ), να δραστηριοποιείται σε τραπεζικού χαρακτήρα δραστηριότητες. Σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ κατέχει το 41% της Τράπεζας Αττικής και η επένδυση αυτή αντιστοιχεί στο 3,5% των συνολικών αποθεματικών του.

Το τελευταίο διάστημα ασκούνται πιέσεις από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για την εξαγορά από το ΤΣΜΕΔΕ τμήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) στην προοπτική της συγχώνευσης με την Τράπεζα Αττικής και της δημιουργίας ενός νέου μεγάλου τραπεζικού οργανισμού που θα στηρίζεται –κατά βάση– στα σημαντικά αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ, τα οποία σήμερα είναι της τάξης των 1.800 εκ. ΕΥΡΩ και αυξάνονται με ρυθμό της τάξης των 200 εκ. ΕΥΡΩ το χρόνο.

Με βάση την εκτίμηση της GRANT THORNTON, το εύρος αποτίμησης της αξίας του Τ.Τ. την 31-12-2002 είναι μεταξύ 1.440 εκ. ΕΥΡΩ και 1.590 εκ. ΕΥΡΩ, οπότε το ΤΣΜΕΔΕ καλείται να διαθέσει από τα αποθεματικά του ένα ποσοστό άνω του 25% (τουλάχιστον 480 εκ. ΕΥΡΩ) για την εξαγορά του 34% του Τ.Τ., πράγμα που σημαίνει ότι οι τραπεζικού χαρακτήρα επενδύσεις του θα αντιστοιχούν πλέον περίπου στο 1/3 των συνολικών αποθεματικών του και εκ των πραγμάτων δημιουργούνται καταστάσεις υψηλού κινδύνου σε σχέση με τη δυνατότητα του Ταμείου να αντεπεξέλθει στις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

Η Συσπείρωση έχει την άποψη ότι το Ταμείο θα πρέπει να απεμπλακεί από τραπεζικού χαρακτήρα δραστηριότητες και να ακολουθήσει μια στρατηγική επενδύσεων μεγάλης διασποράς και μικρού κινδύνου για την αξιοποίηση των αποθεματικών του. Σε κάθε περίπτωση όμως, και για να αποφύγουμε μια αρνητική εξέλιξη, αντίστοιχη με την υπόθεση της εξαγοράς μέρους της Τράπεζας Αττικής, σήμερα είναι αναγκαίο να προβάλλουμε την απαίτηση αρκετών φορέων των μηχανικών και παρατάξεων στο ΤΕΕ, να συζητηθεί το σοβαρότατο αυτό θέμα στα συλλογικά όργανα των μηχανικών και οπωσδήποτε στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, μετά από πλήρη και εμπεριστατωμένη εισήγηση, όπως άλλωστε έχει ήδη αποφασιστεί από την «Α» της 8-2-2003.

Η Συσπείρωση προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε αυθαίρετη απόφαση από το Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ ή τη Δ.Ε. του ΤΕΕ προς την κατεύθυνση της εξαγοράς του Τ.Τ., χωρίς προηγούμενη ειδική συνεδρίαση της «Α» και εξαντλητική διερεύνηση των παραμέτρων του θέματος, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από τους μηχανικούς και θα καταγγελθεί ως ενέργεια που εξυπηρετεί κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες και βάζει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Ταμείου.

 

11 Οκτωβρίου 2003

 

<<Αρχική Σελίδα