ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ

 

Η Συσπείρωση είχε συμμετάσχει στο μέτωπο των Συνεργαζόμενων Οργανώσεων και Φορέων και σε όλες τις παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για την αναθεώρηση του «περί προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος» άρθρου 24 του Συντάγματος. (Βλ. κείμενο παράταξης στο Ε.Δ. 2136/29-1-2001).

Σήμερα, ύστερα από εκείνη την αποτυχημένη, σε γενικές γραμμές, απόπειρα, η κυβέρνηση επανέρχεται με νομοσχέδιο που τροποποιεί τον ισχύοντα νόμο 998/79. Με το νομοσχέδιο αυτό οι ορισμοί του δάσους και της δασικής έκτασης αλλάζουν (η αλλαγή αυτή ονομάζεται «εξειδίκευση» της ερμηνευτικής δήλωσης του άρθρου 24 του Συντάγματος), η απαιτούμενη δασοκάλυψη από 15% γίνεται 25%, και εκτάσεις μικρότερες από 3 στρέμματα αποχαρακτηρίζονται σε αντίθεση με τη νομολογία του ΣτΕ (718/2003 απόφαση του ΣτΕ).

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε στις 20 Αυγούστου 2003, αναφέρει την ερμηνευτική του άρθρου 24 του Συντάγματος, τους ορισμούς του δάσους και της δασικής έκτασης του άρθρου 3 του Ν.998/79, καταλήγει ρητά ότι «όπως έχει κριθεί, οι ως άνω διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.998/79 είναι σύμφωνες με την επιστημονική έννοια του δάσους και της δασικής έκτασης στην οποία παραπέμπει το Σύνταγμα».

Άρα δεν απαιτείται καμιά «εξειδίκευση» των ορισμών και το όποιο «εκσυγχρονιστικό τρικ» είναι συνταγματική εκτροπή και εκ προμελέτης έγκλημα για τα δασικά οικοσυστήματα, το φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία.

Mετά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, φορέων και κοινωνικών οργανώσεων, των ΜΜΕ και τις δηλώσεις του Προέδρου του Ε΄ τμήματος ΣτΕ, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε με καθησυχαστικές δηλώσεις περί του ειλικρινούς. ενδιαφέροντός της για τα δάση. Παρ’ όλη τη διγλωσσία όμως γίνεται φανερή η πρόθεση και από τις διευκρινίσεις του υπ. Γεωργίας Γ. Δρύ.

Το σημερινό νομοσχέδιο, αν ψηφιστεί, θα επιφέρει τα εξής άμεσα αποτελέσματα:

·        Τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων

·        Τη νομιμοποίηση αυθαιρεσιών του παρελθόντος, το μέγεθος των οποίων θα καθοριστεί από τις επικοινωνιακές και προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης

·        Την απεμπόληση των δικαιωμάτων του δημοσίου (τεκμήριο κυριότητας) σε εκατομμύρια στρέμματα.

·        Την αλλαγή χρήσης – αλλαγή προορισμού για την εξυπηρέτηση κάθε είδους συμφερόντων στο όνομα της «ανάπτυξης».

Τα εγκλήματα αυτά είναι «διαρκή» για την κοινωνία, χωρίς χρονικούς περιορισμούς και στρέφονται κατά του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας.

Η Συσπείρωση, σε συνεργασία με πρωτοβουλίες και φορείς, θα κινητοποιηθεί, όπως και στο παρελθόν, για την αποτροπή της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος.

 

<<Αρχική Σελίδα