Διευρύνεται το μέτωπο κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 94, 95 και 100 του Συντάγματος 

  

Η κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε πιστέψει πως η αναθεώρηση του Συντάγματος και ιδιαίτερα των άρθρων που έχουν σχέση με το περιβάλλον σε «εκσυγχρονιστική» - νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, θα ήταν ένας περίπατος. Δεν περίμενε το μέγεθος των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων των πολιτών και των περιβαλλοντικών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ε. Βενιζέλος αναγκάστηκε έτσι να κάνει ορισμένους ελιγμούς, να δεχτεί διάλογο και να δηλώσει προφορικά ότι υποχωρεί σε ορισμένα σημεία, που δεν θίγουν όμως την ουσία της επιδιωκόμενης αναθεώρησης: την αλλαγή χρήσης και οικοπεδοποίηση των δασών και δασικών εκτάσεων και την αποδυνάμωση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την αρμοδιότητά του ακύρωσης διαταγμάτων. Κέρδισε έτσι λίγο χρόνο.

Όμως οι αντιδράσεις εντείνονται και το μέτωπο διευρύνεται. Μετά το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο ομόφωνα ψήφισε κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 94, 95 και 100, ακολούθησαν και άλλοι 15 Δήμοι. Ήδη από το Νοέμβριο μετέχουν στο μέτωπο των συνεργαζόμενων οργανώσεων η Σύγκλητος του Ε.Μ.Π., το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Λάρισας, οι Σύλλογοι Δασολόγων, το αρμόδιο επιστημονικό τμήμα του Α.Π.Θ. και βέβαια η μεγάλη πλειοψηφία των περιβαλλοντικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα.

Αυτόν το μήνα που αρχίζει να συζητείται η αναθεώρηση στη Βουλή, έχει προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων εναντίωσης: συνεντεύξεις τύπου, συγκεντρώσεις, συναυλίες, φόρουμ διαλόγου, συμβολική περικύκλωση της Βουλής και μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας στις 29 Ιανουαρίου στην πλατεία Συντάγματος. Θα είμαστε όλοι και όλες εκεί, γιατί το περιβάλλον δεν μας το χάρισαν, το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας. 

 

<<Αρχική Σελίδα