7ο Συνέδριο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ: ενός κακού μύρια έπονται

 

Ως γνωστόν, το 7ο Συνέδριο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ (Μάιος 2004, Καβάλα), ανέτρεψε τη γνωστή αντιδραστική απόφαση του 6ου Συνεδρίου στη Ρόδο σχετικά με τη μετατροπή της Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ σε Συνομοσπονδία Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου, υπερψηφίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση για κατηγορηματική αντίθεση στην αλλαγή της σημερινής μορφής οργάνωσης του συνδικαλιστικού κινήματός μας.

Θα πρέπει βέβαια να επισημάνουμε ότι το βασικό ζήτημα για την τριτοβάθμια οργάνωση του κλάδου είχε ουσιαστικά λυθεί πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, κυρίως λόγω της πλήρους μεταστροφής της ΠΑΣΚ στο θέμα αυτό. Επομένως το μόνο που απασχολούσε τους περισσότερους ήταν το μέτρημα των κουκιών. Για αυτό εξάλλου, αν και ήταν μειωμένη η συμμετοχή των συνέδρων στις διαδικασίες συζήτησης, στην εκλογική διαδικασία δεν απουσίασε κανείς. Όμως, κάποια σημεία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχολιασμού:

 

1.   Η Κική και η  ...Κοκό:  ΔΚΜ1, ΔΚΜ2, ΔΚΜ3, ΔΚΜ4

Η εκλογική κάθοδος μιας παράταξης με διαφορετικά ψηφοδέλτια αποβλέπει στην υποκλοπή εδρών από τις μικρότερες παρατάξεις που βρίσκονται κοντά στο εκλογικό μέτρο. Είναι μια  «συνδικαλιστική» πρακτική για να καταστρατηγείται η απλή αναλογική, ακόμα και από παρατάξεις που, στα λόγια τουλάχιστον, την αποδέχονται. Η μέθοδος αυτή, που έχει γίνει παράδοση στις εκλογές των οργάνων του ΤΕΕ, εφαρμόστηκε στο τελευταίο συνέδριο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ από την ΔΚΜ, που «έσπασε» σε 4 κομμάτια (ΔΚΜ 1, ΔΚΜ 2, κλπ). Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν έγινε με σκοπό να κερδίσει επιπλέον έδρα στη διοίκηση, αλλά για να ελέγξει τι ψηφίζουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί της στη μυστική εκλογική ψηφοφορία για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας! Με αυτή τη μέθοδο, αν ο κάθε ψηφοφόρος είναι και υποψήφιος, και σταυρώνει μόνο τον επιλεγμένο από την παράταξη υποψήφιο και τον εαυτό του, η παράταξη -και όχι μόνον αυτή- γνωρίζει τι ψήφισε ο καθένας.

Αν η ηγεσία μιας παράταξης χρειάζεται να καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους για να εξασφαλίσει τη συνοχή της, είναι προφανές πόσο δύσπιστος θα πρέπει να είναι κάποιος που θα επιθυμούσε να συνεργαστεί μαζί της, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές οι μέθοδοι καταγράφουν την απαξίωση στοιχειωδών δημοκρατικών αρχών. Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΚΜ είχε χάσει ήδη την φερεγγυότητά της από την περίοδο του 6ου Συνεδρίου (Ρόδος, Ιούλιος 2003), όταν είχε συμμαχήσει με τα ακραία στοιχεία της ΠΑΣΚ στο ζήτημα της τριτοβάθμιας οργάνωσης του κλάδου. Σήμερα, σπαράσσεται από ανταγωνισμούς που δεν έχουν καμιά πολιτική διάσταση αλλά προκύπτουν από προσωπικές φιλοδοξίες και τυχοδιωκτισμούς, που τροφοδοτούνται από την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η στάση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και της ΠΑΣΚ απέναντι σε αυτή την κατάσταση που παρουσιάζει η ΔΚΜ. Κλείνουν τα μάτια τους και δεν λένε κουβέντα, γιατί έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στις διαδικασίες συγκρότησης των οργάνων και στο ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Επειδή μάλιστα δεν υπάρχουν όροι πολιτικών συμφωνιών σε προγραμματικές θέσεις, εκτός από τις αποφάσεις του Συνεδρίου, τις οποίες και οι 3 αυτές παρατάξεις έχουν ψηφίσει, αναμένονται χρονοβόρες διαδικασίες συγκρότησης των οργάνων της Ομοσπονδίας αλλά και πολλών πρωτοβάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ. Είναι αναμενόμενο ότι όλοι θα διεκδικούν τη θέση του προέδρου. Η ΔΚΜ μάλιστα, αποφάσισε στην Καβάλα, στις παρυφές του Συνεδρίου, να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου πριν καν τελειώσουν οι εργασίες του!...

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ δήλωσε ότι διεκδικεί τη θέση του προέδρου και μόνον αυτή και μάλιστα με υποψήφιο τον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος μέχρι πρόσφατα δήλωνε σε όλα τα όργανα (Συνέδρια, Γενικά Συμβούλια κλπ) και προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει πλέον διακριτή θέση στα όργανα της ΕΜΔΥΔΑΣ. Την προηγούμενη περίοδο, μετά την κρίση στο 6ο Συνέδριο αναγκάστηκε, για να διατηρήσει τη θέση του ως πρόεδρος (για την … Ομοσπονδία και το …κίνημα, ρε γαμώτο…), να βάλει αρκετό νερό στο κρασί του και ουσιαστικά να δώσει αριστερό άλλοθι στους τυχοδιωκτισμούς της ΔΚΜ, η οποία κατάφερε –αξιοποιώντας το δεκανίκι αυτό– όχι μόνον να γλιτώσει τη διάλυση αλλά και να ενισχυθεί σε βάρος κυρίως της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Σήμερα όμως που ο υποψήφιος πρόεδρος επιχειρεί να επαναλάβει το ίδιο εγχείρημα, θα πρέπει να κάνει πολύ μεγαλύτερες υποχωρήσεις. Είναι δύσκολο να  κυβερνάς γαλέρα…

 

2.   Η αναβάθμιση μιας επιτυχημένης πρωτοβουλίας της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Στο 7ο Συνέδριο, μετά από εισήγηση δύο μελών της συντακτικής επιτροπής (Γ. Καλαντζόπουλος και Χ. Λεμπέσης), έγινε δεκτή η πρόταση να εκδοθεί από την Ομοσπονδία το περιοδικό «από μηχανής», που εκδίδεται από την ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής. Η έκδοση του περιοδικού ήταν ένα επιτυχημένο πείραμα που η αξία του δεν αμφισβητείται από κανένα, πράγμα εξάλλου που αναγνωρίστηκε από το Συνέδριο, που προσδιόρισε ομόφωνα και το επόμενο βήμα αυτής της προσπάθειας. Είναι ένα ζήτημα, που -πέρα από τους συγκυριακούς συσχετισμούς που καθορίζουν τη συγκρότηση των οργάνων- αγγίζει πιο δομικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας της Ομοσπονδίας στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού, της διαφάνειας, της ελεύθερης διακίνησης και διαπάλης των ιδεών, του οργανωμένου διάλογου για συνδικαλιστικά, πολιτικά και επιστημονικά ζητήματα, αλλά και το δημόσιο πρόσωπο της Ομοσπονδίας. Ας ελπίσουμε ότι η απόφαση αυτή δεν θα μείνει στα χαρτιά από τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας…

 

3.   Οι «Ειδικές Υπηρεσίες» και οι …«ειδικοί» σύνεδροι

Είναι γνωστή η κριτική στάση της παράταξή μας απέναντι στις «Ειδικές Υπηρεσίες» (ΕΥΔΕ) όχι μόνο για την «ειδική» μεταχείριση που έχουν κάποιοι που εργάζονται σε αυτές ως προς τα οικονομικά ζητήματα και τις συνθήκες εργασίας, αλλά κυρίως ως προς τις διαδικασίες επιλογής του προσωπικού τους. Η επιλογή αυτή γίνεται αυθαίρετα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στο οποίο ανήκουν, χωρίς την έγκριση έστω των υπηρεσιακών συμβουλίων, που ούτως ή άλλως -ως γνωστόν- είναι ελεγχόμενα από την πολιτική εξουσία. Οι «ειδικές υπηρεσίες» δεν είναι παρά μια θεσμική κατοχύρωση του βολέματος των «ημετέρων», αλλά και παράκαμψης των ελεγκτικών μηχανισμών και των εργασιακών σχέσεων του δημοσίου, που καθόλου δεν συμβάλλουν στην επιδιωκόμενη «ευελιξία» αλλά στην ελαστικότητα της μέσης των υπαλλήλων. Εξάλλου, ήδη από τη λειτουργία τους φάνηκε πόσο πιο «παραγωγικές» είναι συγκριτικά με άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Στο συνέδριο τέθηκε πρόταση καταγγελίας αυτών των «ειδικών υπηρεσιών», από την παράταξή μας και από άλλους συνέδρους. Η πρόταση όμως δεν πέρασε. Οι λόγοι για τους οποίους η ΠΑΣΚ καταψήφισε αυτή την πρόταση είναι προφανείς. Όμως σύνεδροι της ΔΚΜ αλλά και της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ καταψήφισαν την πρόταση. Εντύπωση μας έκανε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας η απορία στο βλέμμα συνέδρων της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ από την περιφέρεια, που υπερψήφιζαν την πρόταση καταγγελίας των «Ειδικών Υπηρεσιών», απέναντι σε συνέδρους της ίδιας παράταξης από την Αθήνα, που την καταψήφιζαν. Φαίνεται πως οι Υπηρεσίες αυτές ασκούν μια «κρυφή γοητεία» σε όποιον βρίσκεται στο πεδίο εμβέλειάς τους…

 

<<Αρχική Σελίδα