ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ

 

Η αναδιάρθρωση των κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ

Η ενασχόληση της Συσπείρωσης με το ΤΣΜΕΔΕ και τα χρονίζοντα προβλήματα που σχετίζονται μ’ αυτό, και που ταλαιπωρούν τους μηχανικούς, φαίνεται ότι τη χρονιά που διανύουμε απέδωσε κάποιους καρπούς.

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, στη συνεδρίαση της 8-2-2003, πήρε μια εξαιρετικής σημασίας απόφαση σχετικά με τον ασφαλιστικό φορέα των μηχανικών. Δέκα (10)! ακριβώς χρόνια από την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού Ν.2084/1992 («νόμος Σιούφα») και μετά από αρκετές αποτυχημένες -ενδιάμεσα- προσπάθειες, οι μηχανικοί συμφώνησαν επιτέλους σε ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης όσον αφορά την Αναδιάρθρωση των Κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ, υιοθετώντας την Εισήγηση της ειδικής Ομάδας Εργασίας της Αντιπροσωπείας για τη μελέτη των ασφαλιστικών προβλημάτων των μηχανικών.

Με την απόφαση αυτή:

 

Συνοπτικά, η Αναδιάρθρωση των Κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

·        Ίδρυση Κλάδου Προνοιακών Παροχών με σκοπό την κάλυψη των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ με προνοιακές παροχές και με κύρια δραστηριότητα την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων μηχανικών.

·        Ίδρυση Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης για την κάλυψη –εκτός των άλλων– και των απαιτήσεων της διαδοχικής ασφάλισης.

·        Εκσυγχρονισμό του Κλάδου Υγείας Τεχνικών, με ανασύνταξη του Κανονισμού Λειτουργίας του προς την κατεύθυνση της δραστικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, κυρίως της προσαρμογής των τιμολογίων στο ύψος των πραγματοποιούμενων δαπανών.

·        Αναδιάρθρωση των Κλάδων Κύριας Σύνταξης και Ειδικού Λογαριασμού Πρόσθετων Παροχών (ΕΛΠΠ), έτσι ώστε να κατοχυρωθεί ότι ο ΕΛΠΠ αποτελεί Κλάδο Κύριας Σύνταξης και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

 

Είναι αναγκαίο, κατά τη γνώμη μας, να επισημανθεί η ενιαία εσωτερική λογική της απόφασης και το αδιαίρετο των όσων αυτή περιλαμβάνει, στοιχεία που της δίνουν τη δυναμική που είναι απαραίτητη για την υλοποίησή της. Είναι από όλους ομολογημένο ότι η παραπάνω απόφαση διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ όλων των κατηγοριών ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ και επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή ενότητα του συνόλου των διπλωματούχων μηχανικών απέναντι στις όποιες προθέσεις της Πολιτείας για δυσμενείς παρεμβάσεις στο Ταμείο μας. Ο βασικός λόγος που από το 1993, μέχρι και σήμερα, δεν είχε γίνει κατορθωτή η διαμόρφωση μιας κοινής πλατφόρμας αντιμετώπισης των τεράστιων ασφαλιστικών προβλημάτων των μηχανικών ήταν –κατά κύριο λόγο– η έντεχνη αξιοποίηση των διαφορών απόψεων μεταξύ των κατηγοριών ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικών του Δημοσίου, μισθωτών, ελευθεροεπαγγελματιών μελετητών ή εργοληπτών) από τους γνωστούς αντιδραστικούς κύκλους στο χώρο του ΤΕΕ. Αυτοί όχι μόνον δεν νοιάζονται για τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των ασφαλισμένων μηχανικών, ιδιαίτερα των νέων, αλλά τουναντίον κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να υπονομεύσουν την οποιαδήποτε προσπάθεια διαμόρφωσης μιας ενιαίας στάσης και αποτελεσματικής δράσης των μηχανικών.

Η απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ για την Αναδιάρθρωση των Κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ –εκτιμήσαμε τότε- σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου «σημειωτόν» της Αντιπροσωπείας και δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση και των υπόλοιπων μεγάλων ασφαλιστικών προβλημάτων, όπως η αξιοποίηση των αποθεματικών, η αντιμετώπιση της διαφυγής των πόρων, η θεσμοθέτηση εργοδοτικής εισφοράς στα δελτία παροχής υπηρεσιών κλπ. Μ’ αυτήν την έννοια είναι ένα μεγάλο βήμα, όμως προϋπόθεση για τη θετική πορεία των όσων περιλαμβάνει είναι η υπεράσπισή της και η απομόνωση όσων θα προσπαθήσουν να την ακυρώσουν ή να την «τεμαχίσουν» κατά το δοκούν. Διότι είναι σίγουρο –είχαμε επισημάνει- ότι είτε θα καταβληθούν από ορισμένους «αμετανόητους» προσπάθειες –σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα– που θα υπονομεύουν την πορεία νομοθέτησης των όσων αποφασίστηκαν είτε η κυβερνητική αντίδραση θα ακυρώσει την απόφαση.

Και πράγματι -παρά το αρχικό θετικό κλίμα- κατά τη διαδικασία της σύνταξης του σχετικού νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Καταστατικού του ΤΣΜΕΔΕ από υπηρεσιακούς παράγοντες σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες από το ΤΣΜΕΔΕ, υπάρχουν ανησυχητικές εξελίξεις για 2 από τα βασικά σημεία της προωθούμενης ρύθμισης: την ομογενοποίηση «παλαιών» και «νέων» ασφαλισμένων και τη διασφάλιση της κρατικής συμμετοχής για το σύνολο των ασφαλισμένων, σημεία που η απάλειψή τους θα αναιρέσει τα θετικά της απόφασης που πάρθηκε.

 

Επομένως, προϋπόθεση για τη θετική έκβαση της όλης υπόθεσης είναι η μαχητική υπεράσπιση της αρχικής απόφασης της «Α». Για τη Συσπείρωση είναι αυτονόητο, ότι η μόνη εγγύηση για την υλοποίηση της Αναδιάρθρωσης των Κλάδων, αλλά και στη συνέχεια της επίλυσης των υπόλοιπων ασφαλιστικών μας προβλημάτων, είναι η ύπαρξη ενός στιβαρού κινήματος των εργαζόμενων μηχανικών, που θα ασκήσει, παράλληλα με τους φορείς των μηχανικών, την αναγκαία πίεση προς την Κυβέρνηση, ώστε αυτή να υποχρεωθεί στην αποδοχή του συνόλου των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει η απόφαση.

Η Συσπείρωση θα κινηθεί το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση της οργάνωσης ενός διεκδικητικού κινήματος στο χώρο των μηχανικών, διευρύνοντας τις συμμαχίες της και αξιοποιώντας όλες τις δυνάμεις που έχουν στηρίξει την απόφαση.

 

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ: Τεφαρίκι ή τρύπιο βαρέλι;

Εκτός απ’ τον κίνδυνο της μη επίλυσης των άμεσων ασφαλιστικών προβλημάτων, μια άλλη δαμόκλειος σπάθη επικρέμαται πάνω απ’ τα κεφάλια των μηχανικών: η αγορά από το ΤΣΜΕΔΕ μέρους των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στην προοπτική συγχώνευσής του με την Τράπεζα Αττικής, που μέρος της κατέχει ήδη το ταμείο, και της δημιουργίας ενός μεγάλου τραπεζικού ομίλου. Εξηγήσαμε στο κείμενό μας του προηγούμενου δελτίου πόσο καταστροφική μπορεί να αποβεί η επένδυση του 1/3 των αποθεματικών του ταμείου σε μία και μόνη μετοχή και τι κίνδυνοι εγκυμονούνται για τους ασφαλισμένους από την πιθανότητα το ΤΣΜΕΔΕ να μην μπορέσει να αντεπεξέλθει στις μελλοντικές του ασφαλιστικές υποχρεώσεις, λόγω του μεγάλου επενδυτικού ρίσκου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν η απόφαση της «Α» για την Αναδιάρθρωση των Κλάδων και τη μετατροπή του ταμείου σε πλήρη ασφαλιστικό φορέα υλοποιηθεί, η θετική αυτή εξέλιξη θα υπονομευθεί από τη διαχείριση των αποθεματικών σ’ αυτή την κατεύθυνση. Μια τέτοιου είδους επένδυση δεν συνάδει με τους σκοπούς ενός ασφαλιστικού φορέα, ο οποίος μαζί με το κράτος, δεδομένου ότι οι εισφορές είναι μέρος του μισθού των εργαζομένων, οφείλει να εγγυάται την καταβολή των συντάξεων στους ασφαλισμένους μετά το πέρας της εργασίας τους και την πλήρη ασφαλιστική κάλυψή τους εφ’ όρου ζωής.

Πέρα όμως από τα προηγούμενα έχουμε έναν παραπάνω λόγο να είμαστε αντίθετοι στα επιχειρηματικά αυτά σχέδια. Όπως αποκαλύφθηκε και επίσημα από το Υπ. Οικονομικών, μετά από ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού Π. Λαφαζάνη, τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων οργανισμών, για τις οποίες κόπτεται η Κυβέρνηση επιχειρηματολογώντας πάνω στην ανάπτυξη της επενδυτικής δραστηριότητας, ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού παρά το νόμο, για προφανείς πολιτικούς λόγους και ενόψει εκλογών. Τίποτα δεν μας εγγυάται, λοιπόν, ότι τα λεφτά της αγοράς του Τ.Τ. δεν θα πάνε για τον ίδιο σκοπό, που σημαίνει ότι εμείς οι μηχανικοί θα γίνουμε συμμέτοχοι σε τέτοιου είδους παράνομες λαθροχειρίες και μάλιστα στις πλάτες και εις βάρος των εργαζομένων.

Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα είναι ευεξήγητες οι πιέσεις που ασκούνται από κυβερνητικούς παράγοντες στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ για το «τεφαρίκι» του Τ.Τ., όπως ευεξήγητη είναι και η ευκολία με την οποία έγινε αποδεκτή από ορισμένους μέσα στο ΤΕΕ η πρόταση για την Αναδιάρθρωση των Κλάδων, που υιοθετήθηκε από την Αντιπροσωπεία, ως «αντάλλαγμα» για την εν λευκώ διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείου. Ευτυχώς έως σήμερα, στις συνεδριάσεις της Διοικούσας του ΤΕΕ στις 14-10-2003 και στις 21-10-2003, αλλά και στο Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ απόφαση θετική για την αγορά δεν πάρθηκε. Έχουμε όμως πολλές επιφυλάξεις για το αν έχει λήξει η ιστορία. Τα δημοσιεύματα στον Τύπο περί πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση του Τ.Τ., διαδικασία που θα παγώσει «στην περίπτωση που το ΤΕΕ αποφασίσει να δώσει το "πράσινο φως" στο Ταμείο των Μηχανικών» -σύμφωνα με πληροφορία της εφημερίδας «Express», που αντλεί από «παράγοντες»- δείχνουν ότι ο πόλεμος των πιέσεων προς όλες τις κατευθύνσεις δεν έχει τελειώσει.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους διάφορους χειρισμούς, αλλά κυρίως δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να αποτρέψουμε τη χρησιμοποίηση της περιουσίας του Ταμείου για σκοπούς αλλότριους απ’ αυτούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζόμενων μηχανικών.

<<Αρχική Σελίδα