ΤΣΜΕΔΕ:

Τσάι και …απάθεια στο ATHENS’ HILTON

(Κείμενο της Συσπείρωσης που δημοσιεύτηκε στο Ε.Δ. του ΤΕΕ 1747/8-2-1993)


 

ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ…ΣΥΓΚΛΙΣΗ

Η συνδικαλιστικό - γραφειοκρατικο - επιχειρηματική (1) ηγεσία του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες της πύρρειας νίκης της (2) με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αλλά φροντίζει να επισπεύσει τη διαδικασία σύγκλισης με το Ν.2084/92, αυξάνοντας τις εισφορές μας από 1-1-93 προς το ΤΣΜΕΔΕ και επιφέροντας αυξήσεις μέχρι και 50% (κύρια σύνταξη ελευθέρων επαγγελματιών). Ο Νόμος προβλέπει μόνο πάγωμα των παροχών, χωρίς να επιβάλει αύξηση των εισφορών για τους μηχανικούς - σημείο που στοιχειοθετούσε και τη “νίκη” - μέχρι τις 31-12-93, που θα ρυθμιζόταν το όλο θέμα για τους αυτοαπασχολούμενους με την έκδοση των απαραίτητων Π.Δ. Το Δ.Σ. όμως του ΤΣΜΕΔΕ προλαβαίνει τις επιθυμίες των κυρίων του…

 

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝΕΤΑΙ…

Παράλληλα συμβαίνουν - κυριολεκτικά - σημεία και τέρατα:

Το Ταμείο μας, αν και πλεονασματικό (3) έχει μπεί στο ίδιο τσουβάλι με τα ελλειμματικά με τη λογική: αύξηση εισφορών - μείωση παροχών για ν’ αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα!

Το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κ.Α. έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το νέο πλαίσιο ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών, που αφορά και το Ταμείο μας (4) και στο οποίο για τους νέους συναδέλφους εισάγεται σαφώς η αρχή της ανταποδοτικότητας, αφού η σύνταξη που θα μπορέσουν να πάρουν θα είναι ανάλογη με το πλαφόν σύνταξης, που θα μπορούν να χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους. Π.χ. για να πάρει κάποιος με 35ετία σύνταξη 147.000 δρχ. το μήνα, θα πρέπει να πληρώνει εισφορά 49.000 δρχ. το μήνα, χωρίς συμμετοχή του κράτους. Αν είναι λιτοδίαιτος και του φτάνει σύνταξη 63.000 δρχ. το μήνα, τότε το γεναιόδωρο κράτος θα συμμετέχει με 10.500 δρχ. το μήνα, ενώ ο λιτοδίαιτος ασφαλισμένος θα εισφέρει το ποσό των 21.000 δρχ. το μήνα (5) ή 63.000 δρχ. το τρίμηνο ή 252.000 δρχ. το χρόνο.

Το Ταμείο μας υποχρεώνεται σε χαριστικές ρυθμίσεις χρεών προβληματικών επιχειρήσεων, όπως αυτή Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπου συμφωνήθηκε ερήμην του ΤΣΜΕΔΕ (και προφανώς και άλλων ασφαλιστικών οργανισμών) να διαγραφούν οι απαιτήσεις του κατά 98% και να καταβληθεί μόνον το 2% (!), πράγμα που σημαίνει ότι έναντι 62.000.000 δρχ. που χρωστούν τα Ναυπηγεία, το ΤΣΜΕΔΕ θα εισπράξει μόνον 1.240.000 δρχ., χωρίς δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη (βλέπε Ε.Δ. ΤΕΕ 1728/21-9-92/σελ.32).

Και προφανώς έπεται συνέχεια, με τις ιδιωτικοποιήσεις και τα ξεπουλήματα επιχειρήσεων του Δημοσίου με “ελκυστικούς” όρους. (6)

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΜΕ “ΜΠΟΥΦΕ” ΚΑΙ “ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ”

Και ενώ γίνονται όλα αυτά- και προετοιμάζονται και άλλα κρυφίως - τι κάνει η σ-γ-π-ε ηγεσία του ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ; Οχι, μην ανησυχείτε συνάδελφοι, που απεχθάνεστε το πεζοδρόμιο και τις ντουντούκες. Πραγματοποιεί επιστημονικό διήμερο στην αίθουσα “Εσπερίδες” του ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ “προκειμένου να διερευνηθούν τα προβλήματα της ασφάλισης των Διπλ. Μηχανικών και το μέλλον του ασφαλιστικού τους φορέα, σε σχέση με τις αλλαγές στο σύστημα τις κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και να διατυπωθούν προτάσεις και να εξαχθούν συμπεράσματα για την “ποιοτική αναβάθμιση και την εξασφάλιση του μέλλοντος του ΤΣΜΕΔΕ” (7), το οποίον διήμερο δεν ασχολείται ούτε παρεπιπτόντως με οτιδήποτε από τα σημεία και τέρατα που λέγαμε, αλλά στο οποίον γίνεται σαφές ότι το ψητό είναι το αποθεματικό των 40 δισ., που κάποιοι πρέπει να διαχειριστούν εν ονόματι του “ενιαίου στρώματος” των μηχανικών, αλλά όχι και προς όφελός τους.

Η κομψή αίθουσα “Εσπερίδες” ήταν όντως κατάλληλη για να συναντηθούν οι οικοδεσπότες των 40 δισ. Με τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές (επιστήμονες, γιάπηδες, τραπεζίτες, ασφαλιστές κλπ) (8), σε κλίμα ασφαλές, πολιτισμένο, σικ, κατάλληλο για συμφωνίες… κυρίων. (9)

 

ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΠΟΚΕΡ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ - ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΩΝ 40 ΔΙΣ.

Οι εκλεκτοί ομιλητές - ιδιαίτερα τη δεύτερη μέρα - συναγωνίστηκαν στο πλασάρισμα της καλύτερης εναλλακτικής λύσης για την “αξιοποίηση” των αποθεματικών του Ταμείου, υποστηρίζοντας άλλος τα αμοιβαία κεφάλαια, άλλος το Leasing, άλλος το Factoring, άλλος τις ασφάλειες ζωής (!) κ.λπ., με στόχο να αποδείξουν την αναγκαιότητά τους στην προσπάθεια του Ταμείου να μεγαλώσει ακόμη πιο πολύ το αποθεματικό του των 40 δισ.

Αλήθεια όμως, για ποιους;

Το ερώτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν σκεφτούμε ότι η ομάδα εργασίας για την προστασία των πόρων του Ταμείου δεν κλήθηκε, όπως άλλες, να ανακοινώσει τα πορίσματα και τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της διαφυγής των πόρων (που ξεπερνά τα 2 δισ. κάθε χρόνο), οι οποίες εδώ και δύο χρόνια παραμένουν σε επιμελώς κλειστά ντουλάπια. (10)

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

Για μας το “ρεζουμέ” του διήμερου συμπυκνώνεται στα παρακάτω σημεία:

Τα αποθεματικά του Ταμείου, που μέχρι πρόσφατα διαχειριζόταν υπέρ του κεφαλαίου το κράτος - όπως άλλωστε συνέβαινε με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία - τα διεκδικεί άμεσα, όχι μόνο από το κράτος εν ονόματι του “ενιαίου στρώματος” των μηχανικών, αλλά και από το ίδιο το “στρώμα” των μηχανικών για τη δήθεν εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, η μικρή δυναμική μερίδα των επιχειρηματιών μηχανικών που παίζουν στα “μεγάλα” ή και σε μικρότερα σημαντικά έργα. Συμπαίκτης και συνεργός, η συνδικαλιστικο - γραφειοκρατικο - πολιτικο - επιχειρηματική ηγεσία του ΤΕΕ.

Στο εγχείρημα υπάρχει πράσινο φως από την κυβέρνηση, που ήδη έχει εξασφαλίσει χωρίς τριβές την ένταξη των μηχανικών στο νέο ασφαλιστικό νόμο και την αντιμετώπιση ενός πλεονασματικού Ταμείου ως ελλειμματικού. (11)

Η υφαρπαγή των χρημάτων του συνόλου των μηχανικών από την επιχειρηματική “νομενκλατούρα” θα παρουσιαστεί ως ελιγμός (12), ώστε, δήθεν:

Ο ασφυκτικός έλεγχος από το κράτος ισχύει τελικά μόνον όταν πρόκειται για παροχές και την εν γένει εξυπηρέτηση του συνόλου των ασφαλισμένων μηχανικών, ενώ αντίθετα, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των ολίγων και εκλεκτών, ανακαλύπτεται - ως εκ θαύματος - ότι υπάρχει κάποια “ελαστικότης” του μέχρι πρότινος “ασφυκτικού” θεσμικού πλαισίου. (14)

 

Η ΑΛΛΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ: ΝΑ ΤΑ ΚΑΨΟΥΜΕ ΤΑ ΡΗΜΑΔΙΑ …ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΆ

Ο άνεργος, ημιάνεργος και μικρομισθωτός μηχανικός, είτε υπεξαιρεθούν τα 40 δισ. του αποθεματικού του Ταμείου μας από το κράτος υπέρ του συνόλου του κεφαλαίου, είτε υφαρπαγούν από την επιχειρηματική “νομενκλατούρα” των μηχανικών, το ίδιο χαμένος βγαίνει. Το “αποθεματικό” θα μεγαλώνει σαν νούμερο, αλλά η σύνταξη θα μειώνεται, οι εισφορές θα μεγαλώνουν και η ιατροφαρμακευτική και προνοιακού χαρακτήρα κάλυψη θα γίνεται ολοένα και πιο άθλια. (15) Είναι πράγματι κωμικοτραγικό ένα Ταμείο με 40 δισ. πλεόνασμα να δικαιολογεί το εξευτελιστικό ποσό των 1.200 δρχ. για επίσκεψη σε γιατρό και να ζητάει συμμετοχή 30.000 δρχ. για κάθε παιδί ασφαλισμένου, που πάει σε κατασκήνωση και μάλιστα με επιχειρήματα του τύπου: “Αυτό είναι το τιμολόγιο του Δημοσίου” και ”Δεν φτάνουν τα διαθέσιμα χρήματα για παροχές κοινωνικού χαρακτήρα”. (16)

Και ας μη μιλήσουμε για τα ανύπαρκτα επιδόματα παιδικού σταθμού, τα ανύπαρκτα βοηθήματα σε περιπτώσεις ανεργίας ή ανέχειας κ.λπ., παροχές που έχουν εξασφαλίσει ένα σωρό Ταμεία για τα μέλη τους, παρόλο που δεν έχουν την ίδια οικονομική ευρωστία. (17)

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, που έχει φτάσει στα όρια του φανερού εμπαιγμού, είναι η απαίτηση για μια “άλλη” αξιοποίηση των αποθεματικών του Ταμείου μας: Τη μετατροπή του παγωμένου κεφαλαίου σε αξία χρήσης προνοιακού χαρακτήρα, τη μετατροπή των χρημάτων σε “προνοιακά είδη”, με στόχο την άμεση κάλυψη αναγκών του συνόλου των ασφαλισμένων, όπως:

Μόνο σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι δυνατόν να γίνει πραγματική αξιοποίηση των αποθεματικών του Ταμείου για όλους του μηχανικούς και πρώτα απ’ όλα για αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Ετσι θα καταξιωθεί το Ταμείο στη συνείδηση των ασφαλισμένων, που θα διαπιστώσουν στην πράξη ότι τα χρήματά τους “πιάνουν τόπο” και δεν περιφέρονται ως “αμοιβαία κεφάλαια”, Leasing, Factoring, Technobank, ασφάλειες ζωής κ.λπ., προκειμένου να επωφελούνται οι γνωστοί επιχειρηματικοί κύκλοι των αεριτζήδων και μέχρι να εξανεμιστούν από τις “λανθασμένες” επενδυτικές επιλογές. (20)

Μια τέτοια λογική βέβαια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λογική της “αξιοποίησης”, που πρυτάνευσε στο “επιστημονικό” διήμερο. Και δεν είναι μόνον ξένη και εχθρική για όλους αυτούς. Είναι ακατανόητη, γιατί έχουν μάθει να χειρίζονται το χρήμα σαν αξία αυτή καθεαυτή και αρνούνται να δεχτούν ότι τα χρήματα αποτελούν το μέσον για να καλυφθούν οι ανάγκες για περίθαλψη, πρόνοια, παιδεία, ψυχαγωγία των ανθρώπων. (21)

Ολα αυτά μοιάζουν αυτονόητα. Και είναι. Εμείς απλά βάζουμε στο χαρτί αυτό που αποτελεί κοινό τόπο όλων των μηχανικών και επιθυμία των περισσότερων, γνωρίζοντας όμως πολύ καλά ότι η πάλη για το αυτονόητο είναι από τις δυσκολότερες…


Παραπομπές:

(1) Οποιος καταφέρει να το προφέρει μονοκόμματα κερδίζει μια οδοντόκρεμα να ξεπλένει το στόμα του.  (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(2) Αραγε ο τ. Υπουργός Υγείας - Πρόνοιας δεν επαναϋπουργοποιήθηκε λόγω της υποχωρητικότητάς του απέναντι στις πιέσεις της άξιας σ-γ-π-ε ηγεσίας του ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ;  (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(3) Το αποθεματικό έχει ξεπεράσει τα 40 δισ. (!), καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπαγώσει τα επιτόκια για τα Ταμεία.  (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(4) Βλέπε “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” της 6-12-92.  (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(5) Αντε βρε λεβεντόπαιδα, τι ψυχή έχουν 21.000 δρχ. το μήνα; Ούτε για τα τσιγάρα σας δεν φτάνουν. Οσοι καπνίζετε λοιπόν, μπορείτε, με την ευκαιρία, να το κόψετε και θα σας κάνει καλό και στην υγεία. (Είδατε το κράτος πώς μεριμνά για την υγεία των νέων ασφαλισμένων;)  (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(6) Φανταστείτε τι έχει γίνει και τι πρόκειται να γίνει με τις ρυθμίσεις που αφορούν οφειλές στο ΙΚΑ!  (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(7) Από την πρόσκληση του ΤΕΕ - ΤΣΜΕΔΕ (βλέπε ΕΔ ΤΕΕ 1739/7-12-92).  (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(8) Γυαλί, μαλλί και κολόνια Ζιβανσί.  (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(9) Μακριά από τις βάρβαρες ορδές των ανέργων, ημιανέργων, υποαπασχολούμενων και μισθωτών μηχανικών, που χαλάνε την εικόνα του “ενιαίου στρώματος”.  (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(10) Ε, όχι και να βγάλουμε στη φόρα τα άπλυτα του “ενιαίου στρώματος”…Να θίξουμε το αίμα μας; Τη σάρκα μας; Αλλωστε, ως γνωστόν, αυτοί που δεν αποδίδουν πόρους και εισφορές είναι η ραχοκοκαλιά των μηχανικών. Αυτοί που στηρίζουν μέχρι και κυβερνήσεις (με το αζημίωτο). Για 2 ψωροδισ. το χρόνο - λόγω μάλιστα αυθαίρετης (“τεκμαρτής”) εκτίμησης των κερδών τους - θα δημιουργήσουμε θέμα;  (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(11) Αλήθεια οι δικηγόροι - που δεν έχουν πλεονασματικό Ταμείο όπως εμείς - γιατί αντιδρούν και δεν πέφτουν αμαχητί;  (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(12) Αυτός ήταν άλλωστε και ο πραγματικός σκοπός του “επιστημονικού” διημέρου.  (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(13) Κατά το γνωστό: “Στερήσου τώρα που είσαι νέος, για να τ’ απολαύσεις γέρος”.  (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(14) Κάτι αντίστοιχο έγινε ήδη με δύο Ταμεία υπαλλήλων του Δημοσίου, που διέθεσαν με “μεγαλοθυμία” μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια για την ανέγερση του “Μαρίκειου”, τη στιγμή που υπήρχε πρόβλημα πληρωμής συντάξεων του προσωπικού.  (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(15) Και μην ισχυριστεί κανείς το αντίθετο, γιατί το διαψεύδει η τόσο γνωστή σε όλους τους μηχανικούς κατάσταση παροχής υπηρεσιών και χρημάτων, ειδικά στο ΚΥΤ, που φτάνει στο όριο της ντροπής.  (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(16) Αλήθεια, μοιάζουμε σαν μερικούς ζητιάνους, που έχοντας περάσει όλη τους τη ζωή με στερήσεις και εξευτελισμούς, ξεψυχούν ρακένδυτοι και πεινασμένοι, στην “ψάθα”, μια ψάθα όμως παραγεμισμένη με πεντοχίλιαρα.  (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(17) Στο σημείο αυτό, έξαλλη η σ-γ-π-ε ηγεσία του ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ θα κραυγάσει από μικροφώνου, για να γραφτεί και στα μαγνητόφωνα η παροιμιώδης νομιμοφροσύνη της: “Δεν έχουμε περιθώρια υπέρβασης, γιατί υπάρχει ο πάρεδρος και ο έλεγχος του δημόσιου λογιστικού!”. Αλήθεια, εάν προς στιγμή υπερβούμε τις σκοπιμότητες, τα άλλοθι και τους “κατασκευασμένους” κινδύνους, πόσοι τρόποι άραγε θα υπήρχαν; (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(18) Ενας τέως πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ είχε παραδεχτεί στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ παλιότερα, ότι οι ουρές και η ταλαιπωρία είναι ένα μέσον αποθάρρυνσης του ασφαλισμένου, με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων του Ταμείου…   (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(19) Υπάρχουν και άλλες προτάσεις, που για οικονομία χώρου δεν αναφέρονται. Πάντως, η υλοποίηση όλων αυτών εξασφαλίζει την απορρόφηση πλήρως του αποθεματικού. Ορεξη να υπάρχει (και βούληση βέβαια).  (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(20) Στον καπιταλισμό, ως γνωστόν, όποιος δε ρισκάρει δεν πετυχαίνει, αλλά φυσικά αν ρισκάρεις μπορεί και να αποτύχεις, οπότε…”τα έχουν αυτά οι μπίζνες” (ωραίος ο τζόγος και μάλιστα με ξένα λεφτά…). Αλλωστε υπάρχει το προηγούμενο των “τουριστικών επενδύσεων” στην 7ετία της δικτατορίας, για να μην τρέφουν κάποιοι αυταπάτες για το καινούριο φαγοπότι που ετοιμάζεται - με τη συμφωνία και της ΕΟΚ πλέον - πυρετωδώς. (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

(21) Για τον εαυτό τους βέβαια κάνουν μια “ιδεολογική” παραχώρηση…   (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

 

wb00781_.gif (1273 bytes)


Αρχική σελίδα

Αρχική σελίδα Συσπείρωσης