Οι κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό: Πού το ...ΠΑΜΕ σύντροφοι;

 

Αναμένοντας την …ομαλή συνέχιση των εργασιών της Αντιπροσωπείας

 

Οι συντάκτες των κειμένων της σελίδας της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ και πάλι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους με τον …ταξικό τους εχθρό, την Συσπείρωση! Αυτή τη φόρα διεκδικώντας πρωτεία αριστεροσύνης, οικειοποιούνται μεθόδους που άλλοτε απεχθάνονταν. Στη σελίδα της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ, τεύχος 2384, ο τίτλος: «Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΧΗ ΔΟΘΗΚΕ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ» αφορά στην «συμβολική κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του ΤΣΜΕΔΕ». Άλλες εποχές καταδίκαζαν τέτοιες ενέργειες σαν «χάπενινγκ» χωρίς προοπτική! Σήμερα τις αποδέχονται ως πρακτικές του μαζικού κινήματος: «την ενέργεια αυτή οργάνωσαν Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί σε μια σειρά κλαδικών Συλλόγων και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών». Όμως, μερικές σελίδες πριν, στη σελίδα της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, καταγράφεται μια άλλη εκδοχή: «Η κινητοποίηση αυτή ήταν συνέχεια της μαχητικής στάσης δεκάδων νέων κυρίως συναδέλφων που διέλυσαν για δύο συνεχόμενες φορές την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ προκειμένου να μη συνεδριάσει για να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης…. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ανεξάρτητη (από το ΤΕΕ, τους επιστημονικούς συλλόγους κλπ) μαζική κινητοποίηση στο χώρο των τεχνικών από τις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας». Πού πράγματι βρίσκεται η αλήθεια; Ακόμα και ο πλέον καλοπροαίρετος αναγνώστης θα μπερδευτεί, διαβάζοντας αυτές τις δύο τόσο διαφορετικές εκδοχές για το ίδιο γεγονός!

Η Συσπείρωση θεωρεί ότι ήταν χρήσιμες για το κίνημα των μηχανικών οι κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην διακοπή τριών συνεδριάσεων της Αντιπροσωπείας. Χρήσιμη ήταν και η συμβολική κατάληψη στο ΤΣΜΕΔΕ. Όμως, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν, το ζητούμενο για την Συσπείρωση είναι: «αν αυτές οι κινητοποιήσεις θα καταλήξουν στην οργάνωση του αγώνα ή θα παραμείνουν ακτιβίστικες πρακτικές χωρίς μαζική προοπτική». Σήμερα, παρά τα θετικά στοιχεία που έχουν προσφέρει, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι μαζικές πρακτικές, που οργανώθηκαν από «Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί σε μια σειρά κλαδικών Συλλόγων» όπως ισχυρίζεται ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ. Ούτε βέβαια «μαζική κινητοποίηση στο χώρο των τεχνικών από τις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας» όπως ισχυρίζεται η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν από πολιτικές δυνάμεις (στις οποίες συγκαταλέγεται και η Συσπείρωση) που αυτοπροσδιορίζονται εκτός των ορίων της επίσημης Αριστεράς. Στην συμβολική κατάληψη του ΤΣΜΕΔΕ συμμετείχε και το ΚΚΕ. Η πραγματικότητα αυτή δεν καλύπτεται με την χρήση της …σφραγίδας και της υπογραφής επιτροπών, σωματείων και συλλόγων, για να καταδειχθεί ο μαζικός τους χαρακτήρας. Ασήμαντη ήταν η συμμετοχή μηχανικών που δεν συμμετέχουν ή επηρεάζονται άμεσα από τους οργανωτές αυτών των πρωτοβουλιών. Οι σύντροφοι της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ αισθάνονται υπερήφανοι και …αυτοϊκανοποιημένοι από τα «μαζικά» και «αγωνιστικά» χαρακτηριστικά της - μιας και μοναδικής - κινητοποίησης που συμμετείχαν! Όλες τις άλλες τις έχουν για πέταμα. Με τέτοια μυαλά, όχι μόνο κίνημα δεν οικοδομούν, αλλά ενεργούν διαλυτικά σε σχέση με ότι πάει να συγκροτηθεί.

Ένα μικρό απόσπασμα που καταγράφει το μεγάλο …πάθος ενάντια στη Συσπείρωση: «Θλιβερό αποκορύφωμα της άθλιας τακτικής τους , όμως ήταν η κραυγαλέα απουσία τους από την κινητοποίηση της 2/3 και η λυσσώδης προσπάθεια των στελεχών της στην ΕΜΔΥΔΑΣ, να καταψηφιστεί η πρόταση που κατέθεσαν συνάδελφοι της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας» και άλλες δυνάμεις..» Οι άνθρωποι έχουν χάσει κάθε μέτρο! Η Συσπείρωση στην συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ υποστήριξε ότι πρέπει να επιδιωχθεί πιο μαζική κινητοποίηση και να ερευνηθεί η δυνατότητα για …πραγματική κατάληψη. Επίσης, πρότεινε να συμπεριληφθεί στην πρόταση και κάλεσμα για την διάλυση της επόμενης αντιπροσωπείας του ΤΕΕ που θα συζητούσε το νομοσχέδιο του ΤΣΜΕΔΕ. Όμως, όλα αυτά ήταν εκτός συζήτησης, γιατί καμία πρόταση της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας»   δεν κατατέθηκε! Απλώς μεταφέρθηκε μια προειλημμένη απόφαση ενός πολυκλαδικού σωματείου τεχνικών, και το μόνο ανοικτό ζήτημα για συζήτηση ήταν η συμφωνία ή όχι σε αυτή. Είναι ο γνωστός τρόπος με τον οποίο το ΠΑΜΕ απευθύνεται σε σωματεία για συνεργασία με προαποφασισμένα πλαίσια. Όμως, πέρα από τις προτάσεις της Συσπείρωσης, παραβλέπουν το πιο σημαντικό: Υπήρχε απόφαση της συνέλευσης – την οποία είχε ψηφίσει και η Δημοσιοϋπαλληλική ενότητα - για μπλοκάρισμα δημοπρασίας στην Νομαρχία την ίδια μέρα και ώρα με την προτεινόμενη κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ!...

<<Αρχική Σελίδα