ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 

ΕΚΛΟΓΕΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005

 

ΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

 Μετέχουμε στις εκλογές του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων επειδή πιστεύουμε ότι χρειάζεται να αγωνιστούμε συλλογικά, τόσο στο πλαίσιο των οργανωμένων φορέων των αρχιτεκτόνων όσο και αυτόνομα, για την αποκατάσταση του κοινωνικού ρόλου και της δημόσιας λειτουργίας της αρχιτεκτονικής, για τη στήριξη και αξιοπρέπεια του αρχιτεκτονικού επαγγέλματος.

 

ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ

Δεν μας ικανοποιεί η σημερινή παρουσία του Συλλόγου γι’ αυτό καταψηφίσαμε τα πεπραγμένα της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία άλλωστε δεν υπερψήφισε η Αντιπροσωπεία .

Παρά το ότι μικρά και μεγάλα προβλήματα μας κατακλύζουν καθημερινά, ο Σύλλογος βρίσκεται σε κατάσταση γραφειοκρατικής ακινησίας .

Στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Ολυμπιακών Αγώνων, που οδήγησαν στην κατάργηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, του πολεοδομικού σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής, εξαντλώντας τις ήδη περιορισμένες δυνατότητες ανάπλασης του Λεκανοπεδίου, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου απάντησε συναινετικά. Στη σημερινή εκποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων σιωπά.

Στο νόμο για τις μελέτες δημοσίου, παρά την κινητοποίηση αρκετών συναδέλφων, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου έγραψε στις καλένδες τη σωστή απόφαση της Αντιπροσωπείας.

Την πρόταση της Συσπείρωσης για δραστική αύξηση των αρχιτεκτονικών αμοιβών στα ιδιωτικά έργα, που υπερψήφισε η Αντιπροσωπεία, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου δεν συμπεριέλαβε καν στον απολογισμό του.

Στο νέο τρόπο έκδοσης αδειών που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, καταργώντας την αρχιτεκτονική μελέτη και μετατρέποντας τους αρχιτέκτονες σε εξιλαστήρια θύματα για τις αυθαιρεσίες στις οικοδομές, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου αρχικά συμφώνησε .

Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί έχουν καταργηθεί στην πράξη αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο δεν προωθεί την πρόταση που έχει επεξεργαστεί η επιτροπή του Συλλόγου, σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ, για την αναβάθμιση του θεσμού.

Και ενώ η αρχιτεκτονική δεν αποτελεί κοινωνικό ζητούμενο και δεν αναγνωρίζεται η δημόσια λειτουργία της, με αποτέλεσμα το αξιόλογο έργο πολλών αρχιτεκτόνων να μένει άγνωστο η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου επιλέγει, λίγο πριν τις εκλογές, glamour βραβεύσεις και ηχηρούς τίτλους βραβείων για να ξεπεράσει την πανθομολογούμενη απραξία της. Έχουν δίκιο οι συνάδελφοι να αναζητούν ένα τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα στους αρχιτέκτονες και των αρχιτεκτόνων με το ευρύ κοινό αλλά τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής που προωθεί ο ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

 

ΝΑ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η αρχιτεκτονική στην Ελλάδα και τον κόσμο δεν χρειάζεται σήμερα επίδειξη χλιδής ούτε star system αρχιτεκτόνων, όπως έγινε με τις εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής. Η αρχιτεκτονική χρειάζεται κοινωνική γείωση, σύγχρονα κοινωνικά περιεχόμενα και ρόλο στη δημόσια παραγωγή του χώρου, η οποία συνεχώς συρρικνώνεται . Η αρχιτεκτονική χρειάζεται να σκύψει ξανά στα προβλήματα των πολλών, να δει τη διάλυση της συνοχής των πόλεων, τις αντιθέσεις που οξύνονται και την κυριαρχία των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της πόλης. Η αρχιτεκτονική χρειάζεται να αναμετρηθεί με τα προβλήματα της εξάντλησης των φυσικών πόρων και της καταστροφής του περιβάλλοντος και να συνεργαστεί με την οικολογία για μια βιώσιμη διέξοδο στον πλανήτη.

 

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Μπροστά στα κρίσιμα προβλήματα που περιγράψαμε, η πλειοψηφία της Διοίκησης του Συλλόγου ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τα αγαπημένα της θέματα : την αλλαγή του καταστατικού ώστε να καταργηθούν οι δημοκρατικές συλλογικές λειτουργίες, τις εκπροσωπήσεις στις ΕΠΑΕ και τη συμμετοχή σε μερικές κοσμικές διοργανώσεις με ακραίο παράδειγμα την έκθεση σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Μας απωθεί η σημερινή πραγματικότητα του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ αλλά μας συγκινούν βαθιά ατομικές και ομαδικές προσπάθειες, εντός και εκτός του Συλλόγου, που υποδεικνύουν ένα διαφορετικό συλλογικό δρόμο. Στη συνθλιπτική πίεση που υφίστανται οι αρχιτέκτονες και η αρχιτεκτονική από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης και της σημερινής, η οποία συνεχίζει και επαυξάνει το έργο της προηγούμενης, μπορούμε να απαντήσουμε μόνο συλλογικά .

Δεν μας ενδιαφέρει η παρουσία μας σ’ ένα σύλλογο άμαζο και οι άγονες συγκρούσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο κεκλεισμένων των θυρών. Θέλουμε την ανασύσταση ενός δημοκρατικού χώρου με θεσμούς και κανόνες, όχι μια δια περιφοράς διοίκηση από ανθρώπους που κινούνται με προσωπικούς ή παραταξιακούς στόχους και ενίοτε διαπλέκονται με τα κυβερνητικά επιτελεία.

Η Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων θέλει να διαθέσει τα μέλη της σε μια συλλογική προσπάθεια που θα ξαναδώσει νόημα στην ενασχόληση με τα κοινά. Καμιά πραγματικότητα δεν είναι αμετάβλητη και καμιά ακινησία δεν είναι μόνιμη όπως απέδειξαν οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που αντιστέκονται σήμερα σ’ όλο τον κόσμο στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και τον πόλεμο, που υπερασπίζονται τη δημοκρατία, τα κοινωνικά δικαιώματα, τα ανοιχτά σύνορα, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.

 

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

·        Για συλλογικές συμβάσεις που θα καλύπτουν όλες τις μορφές μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

·        Για να αυξηθούν δραστικά οι εξευτελιστικές αμοιβές των αρχιτεκτόνων στα ιδιωτικά έργα με τον υπολογισμό των αμοιβών στη βάση του Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομής (ΕΚΚΟ). Η σχετική πρόταση της Συσπείρωσης ψηφίστηκε στην Αντιπροσωπεία ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ.

·        Για να μην καταργηθεί η αρχιτεκτονική μελέτη μέσω του προωθούμενου νέου τρόπου έκδοσης αδειών και να μη γίνουν οι μηχανικοί τα εξιλαστήρια θύματα για τις αυθαιρεσίες στις οικοδομές.

·        Για να αλλάξει ο νόμος για τις μελέτες δημοσίου.

·        Για να λυθούν τα ασφαλιστικά προβλήματα των αρχιτεκτόνων και ιδιαίτερα των νέων.

·        Για να υπάρξουν διαδικασίες ανάδειξης και προβολής στο ευρύ κοινό του αρχιτεκτονικού έργου που παράγεται καθημερινά από μεγάλο αριθμό αρχιτεκτόνων σε μικρά και μεγάλα αντικείμενα σε όλη τη χώρα.

·        Για τη δημιουργία Τμήματος του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ στην Αττική.

 

<<Αρχική Σελίδα