ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ

 

Πριν από περίπου δύο χρόνια σε κείμενό μας (Ε.Δ. 2204/25-6-2002) εν όψει των κινητοποιήσεων κατά των ασφαλιστικών ρυθμίσεων Ρέππα γράφαμε:

«Η τακτική είναι προσαρμοσμένη ώστε να διασπαστεί το μέτωπο εργαζομένων των περσινών κινητοποιήσεων. Έτσι σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τα μέτρα κατακερματισμένα και με σταθερά βήματα να ολοκληρώσει την αντιασφαλιστική καταιγίδα μέχρι το 2008, εισάγοντας, με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης», τις ρυθμίσεις και για όλους τους άλλους εργαζόμενους που σήμερα δήθεν εξαιρεί.».

    Το πόσο προφητικές ήταν αυτές οι γραμμές αποδείχτηκε περίτρανα από τη σημερινή στάση της κυβέρνησης στην περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας. Το πείραμα –όπως σωστά χαρακτηρίζεται- της Εμπορικής αποσκοπεί στην κάλυψη δύο στόχων:

α) Τη σταδιακή αναθεώρηση του ασφαλιστικού συστήματος με την ενοποίηση των δύο πυλώνων της ασφάλισης - κύριας και επικουρικής- και με τη μείωση των συνολικών παροχών. Γιατί πως αλλιώς δικαιολογείται το γεγονός ότι το προβλεπόμενο στο νόμο Ρέππα κονδύλι ενίσχυσης του επικουρικού του ΙΚΑ από το κράτος απουσιάζει παντελώς από το σχέδιο ένταξης των ταμείων των τραπεζών στο ΙΚΑ; Ή πώς εξηγείται η άρνηση του κράτους να καταβάλει τη συμμετοχή του στα Ταμεία, συμμετοχή που έχει θεσμοθετηθεί πριν 12 χρόνια με το νόμο Σιούφα; Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση λοιπόν αρχίζει παραδειγματικά προσδίδοντας ένα καλό πρόσωπο στην κυβέρνηση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που πιέζει για μείωση των ασφαλιστικών ελλειμμάτων.

β) Να καταστήσει τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες θελκτικές για την εξαγορά τους και να δώσει ώθηση στον ευρύτερο κύκλο συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο. Το επερχόμενο κύμα των αποκρατικοποιήσεων –πάγια μέθοδος κλεισίματος των μαύρων τρυπών- προϋποθέτει την «επίλυση» πρώτα του ασφαλιστικού προβλήματος.

    Είναι προφανείς οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται και για το δικό μας Ταμείο, πόσο μάλλον που ο Ειδικός Λογαριασμός των αυτοαπασχολούμενων (ΕΛΠΠ) δεν έχει κατοχυρωθεί ως τμήμα κύριας σύνταξης, παρά την περσινή απόφαση της Αντιπροσωπείας.

    Όσο δε για τις απόψεις που εκφράζονται πάνω στο συγκεκριμένο θέμα στο κείμενο της Πανεπιστημονικής (Ε.Δ. 2319/15-11-2004), ένα έχουμε να πούμε: τρικυμία εν κρανίω. Παραπέμπουμε τους συναδέλφους στο σχετικό κείμενό μας (Ε.Δ. 2237/3-3-2003) και στην προεκλογική μας μπροσούρα, μπας και ξεστραβωθούνε κάποτε.

 

<<Αρχική Σελίδα