ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΤΕΕ:

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

 

Απέναντι σε μια παρατεταμένη πορεία εκτροπών στη διοίκηση και στη λειτουργία του ΤΕΕ, η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών στήριξε και στηρίζει τη διαπαραταξιακή της αντιμετώπιση. Στο Διαπαραταξιακό συμμετείχαν και συμμετέχουν παρατάξεις με διαφορετικές ή και συγκρουόμενες επιλογές, θέσεις και χαρακτήρα. Στόχος η επιστροφή δημοκρατικών διαδικασιών, ανοιχτών και διαφανών κανόνων λειτουργίας του ΤΕΕ.

Πρόκειται για μια διαδικασία που ήδη απέφερε ένα πρώτο ηχηρό αποτέλεσμα.

Ως γνωστόν η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών του ΤΕΕ 2000 επιχείρησε και μεθόδευσε μία ευρείας έκτασης νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος.

Το πραξικόπημα αυτό στηρίχτηκε:

  1. Σιωπηρά από τις παρατάξεις: ΔΚΜ (με στόχο την υποκλοπή 2 εδρών), ΠΑΣΚ-Μηχανικών και ΔΕΜ (με στόχο την υποκλοπή 1 έδρας από την κάθε μία).
  2. Ευθέως από τον Γ.Γ. ΥΠΕΧΩΔΕ Χρυσικόπουλο, που ενέπλεξε σ’ αυτήν του την επιλογή και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Το πραξικόπημα κατάγγειλαν πολιτικά και δημόσια όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις και μεμονωμένοι υποψήφιοι των εκλογών, ακόμη και παρατάξεις που θα είχαν «όφελος» από την επιβολή του (η ΠΑΣΚ-Συνεργαζόμενοι και η Πανεπιστημονική που θα «κέρδιζαν» από μία έδρα).

Παρά την επιμονή και το θράσος των εμπνευστών του, το πραξικόπημα τελικά ανατράπηκε με δικαστικές αποφάσεις, που εκδόθηκαν την 6-6-01 μετά από την άσκηση μαζικών προσφυγών κατά του εκδοθέντος αποτελέσματος.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί η εξαιρετική συμβολή στην επιτυχή έκβαση της υπόθεσης του Γιάννη Ζερβού, ο οποίος υπέδειξε το νόμιμο τρόπο σύνταξης του «τετραγωνικού πίνακα» των επιτυχόντων, τρόπου που στηρίχτηκε από τις προσφυγές και έγινε δεκτός από το Δικαστήριο.

Η κατ’ εξακολούθηση πραξικοπηματική Διοίκηση του ΤΕΕ (που μοιάζει σημείο των καιρών και όχι μόνο ίδιον μιας απερχόμενης ηγετικής ομάδας) και η ανάγκη της διαπαραταξιακής της αντιμετώπισης γίνεται έτσι επίκαιρο ζήτημα για όλους. Στο ζήτημα αυτό ακριβώς πρόκειται να επανέλθουμε εκτενέστερα προσεχώς.

Και μια παραφωνία: «πες, πες, κάτι θα μείνει…». Για ποιόν όμως;

«Είναι πολλά τα λεφτά γιε μου»…

Ευχαριστούμε για τις πατρικές νουθεσίες που μας απευθύνει από τη σελίδα της στο Δελτίο του ΤΕΕ της 4-6-01 η «Αριστερή Συνεργασία Μηχανικών». Θα ήταν επίσης σεβαστός ο διάλογος ή η σύγκρουσή της με οποιαδήποτε πολιτική μας επιλογή, ακόμα και αν πρόκειται για το προηγούμενο ζήτημα, δηλ. την προφανή ανάγκη για μια διαπαραταξιακή αντιμετώπιση της παρατεταμένης εκτροπής στη διοίκηση του ΤΕΕ.

Αυτό όμως που δεν είναι ανεκτό είναι η αγωνία των συντακτών του εν λόγω κειμένου για τα «πολλά λεφτά» -στα οποία ως γνωστόν πάντα απέβλεπε και αποβλέπει η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών με τη δράση της- να τους οδηγεί σε ονειρώξεις για παζάρια, συμβιβασμούς, ανίερες συμμαχίες και προδοσίες. Ο Γκαίμπελς ποτέ δεν ανήκε στην αριστερά σύντροφοι! Σε καμιά αριστερά…

Καμιά φορά η λάσπη λερώνει μόνο αυτούς που τη ρίχνουν: Θα χρειαστεί μάλλον να μείνουν για πολύ «στην μπανιέρα δυο – δυο» οι σύντροφοι της «Αριστερής Συνεργασίας».

<<Αρχική Σελίδα