ΤΩΡΑ και μισθοί Βουλγαρίας για την εκτέλεση των Ολυμπιακών έργων και των έργων του Γ΄ ΚΠΣ

 

Έπεσε στα χέρια μας και αναδημοσιεύουμε απόσπασμα ανακοίνωσης της ΔΟΜΟΠΛΑΝ Ε.Π.Ε. – εταιρίας εξεύρεσης τεχνικού προσωπικού κατασκευών από τη …Βουλγαρία[!!!].

«Η ΔΟΜΟΠΛΑΝ ΕΠΕ και το Βουλγάρικο Τεχνικό Επιμελητήριο (Bulgarian Building and Construction Chamber) ξεκίνησαν συνεργασία με σκοπό την εξεύρεση επιστημονικού και εργατικού δυναμικού από την Βουλγαρία για λογαριασμό των Ελληνικών Τεχνικών Εταιρειών. Το επιστημονικό και εργατικό δυναμικό θα επιλέγεται από το Βουλγάρικο Τεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο θα εγγυάται την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Έλληνα Εργοδότη.

Η συνεργασία μεταξύ του Έλληνα Εργοδότη, του Βουλγάρικου Τεχνικού Επιμελητηρίου και της "ΔΟΜΟΠΛΑΝ επε" βασίζονται στον Νόμο 2910, "Είσοδος και παραμονή αλλοδαπών στην Ελληνική Επικράτεια. Κτήση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση και άλλες διατάξεις".

Στόχος της συνεργασίας είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων για γενικότερη συνεργασία των εργοληπτικών εταιριών της Ελλάδος με την Βουλγαρία ενόψει των μεγάλων αναπτυξιακών και ολυμπιακών έργων, που αναμένονται στην Ελλάδα αλλά και των προοπτικών και των ευκαιριών που διανοίγονται στην ευρύτερη περιοχή κατά το προενταξιακό στάδιο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και του πρωταγωνιστικού ρόλου, που καλείται να παίξει η Ελλάδα στα πλαίσια του ελληνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

[…]

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

για την Εξεύρεση και Παροχή Εργασιακού Δυναμικού

Α. Όταν η επιλογή πραγματοποιείται από τον μεσάζοντα:

1. Για έναν εργαζόμενο, επιλεγμένο από τον μεσάζοντα:

μία ειδικότητα Χ 1 εργαζόμενο = 600 euro

δύο ειδικότητες Χ 1 εργαζόμενο = 1.100 euro

τρεις ειδικότητες Χ 1 εργαζόμενο = 1.500 euro

τέσσερις ειδικότητες Χ 1 εργαζόμενο = 1.800 euro

πέντε ειδικότητες Χ 1 εργαζόμενο = 2000 euro

για κάθε επιπλέον ειδικότητα η αποζημίωση ανέρχεται σε 200 euro

2. Για κάθε επιπλέον εργαζόμενο μιας ειδικότητας, επιλεγμένο από τον μεσάζοντα, η αποζημίωση ανέρχεται σε 200 euro.

Β. Όταν η επιλογή πραγματοποιείται από τον Εργοδότη:

  1. Για 1 εργαζόμενο ανά ειδικότητα 300 euro

  2. Για κάθε επιπλέον ειδικότητα 150 euro

  3. Για κάθε επιπλέον εργαζόμενο μιας ειδικότητας 100 euro

 

ΔΟΜΟΠΛΑΝ ΕΠΕ»

 

Χαράς ευαγγέλια για τις ελληνικές κατασκευαστικές, αφού εταιρίες όπως η συγκεκριμένη ΔΟΜΟΠΛΑΝ, θα μπορούν πλέον, έναντι αμοιβής, να εγγυηθούν «την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Έλληνα Εργοδότη». Και είναι βέβαια γνωστές οι απαιτήσεις αυτές: εργασιακό καθεστώς του 10ωρου – 6ήμερου – 60ωρου, καθηλωμένες αμοιβές, κοινωνική – βιολογική ισοπέδωση των μισθωτών, μείωση του έμμεσου μισθολογικού κόστους.

Ο νόμος 2910/01 –πρόκειται για τον περίφημο νέο μεταναστευτικό- (ΦΕΚ Α/2-5-2001) είναι δώρο από την κυβέρνηση προς το τεχνικό κεφάλαιο, για να μπορεί αυτό να διασφαλίσει τους όρους υλοποίησης των έργων (Ολυμπιακά, Γ΄ ΚΠΣ) με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και με διατήρηση των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων. Προσφέρει ως δυνατότητα στον εργοδότη – τεχνική εταιρία – σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να «ενοικιάσει» τεχνικό επιστημονικό και εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό για το χρονικό διάστημα υλοποίησης ενός συγκεκριμένου έργου, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο διεκδικήσεων από την πλευρά των εργαζομένων, κίνδυνος που απορρέει από την αυξημένη ζήτηση εργασίας στο χώρο των τεχνικών κατασκευών, λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων αποπεράτωσης των έργων.

Σημαντική λεπτομέρεια του νόμου –απόσπασμα του οποίου περιλαμβάνεται στην εν λόγω ανακοίνωση, ώστε αυτή να γίνεται πειστική για τους εργοδότες- είναι ότι ο εργοδότης καλείται να αναλάβει τις δαπάνες διαβίωσης των αλλοδαπών μέχρι την έκδοση των αδειών παραμονής ή -αν δεν τους χορηγηθεί άδεια [!!!]- μέχρι να αναχωρήσουν από τη χώρα.

Η αύξηση της «ευελιξίας», της «ανταγωνιστικότητας» και οι «κατάλληλες διαρθρωτικές παρεμβάσεις...» είναι σε εξέλιξη, η προοπτική και οι ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή είναι προ των πυλών, ο πρωταγωνιστικός ρόλος της «ισχυρής Ελλάδας» στα πλαίσια του ελληνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προετοιμάζεται μεθοδικά και η θωράκιση της κερδοφορίας του τεχνικού κεφαλαίου έχει συντελεστεί.

Οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο –μεταξύ των οποίων και περίπου 35.000 μετανάστες- μπορούν να απαντήσουν μόνο με την απαίτηση ΣΣΕ και επανακατοχύρωσης του 8ωρου – 5μερου – 40ωρου με αυξημένες αποδοχές.

 

<<Αρχική Σελίδα