ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ

 

Το μόνο «αδιαφιλονίκητο» συμπέρασμα από τα αποτελέσματα των εκλογών του ΤΕΕ της 30ης Νοεμβρίου 2003 είναι ότι αυτές ανέδειξαν έναν και μοναδικό νικητή: τους μηχανισμούς αλίευσης και κατεύθυνσης των ψήφων.

Η κατά 4% αύξηση της συμμετοχής των μηχανικών στις εκλογές χρεώνεται δυστυχώς στην πόλωση στο εσωτερικό της ΠΑΣΚ απ’ τη μια και μεταξύ των ΔΚΜ και ΔΚΜ-ΔΑΠ απ’ την άλλη, για τον έλεγχο των προσώπων που θα απαρτίζουν την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Θα διαφωνήσουμε με τον απερχόμενο πρόεδρο ότι το ΤΕΕ ως θεσμός συσπείρωσε τους μηχανικούς γύρω από την κάλπη. Η πλήρης επικράτηση των κομματικών μηχανισμών, το μοίρασμα της λείας και η διαπλοκή ήταν οι συνθήκες που έφεραν τους 5.500 επιπλέον ψηφοφόρους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Είναι άλλωστε εύγλωττο το γεγονός ότι το 85% αυτών απορροφήθηκε από τις προαναφερθείσες παρατάξεις, με τη μερίδα του λέοντος (το 65%) να κατευθύνεται σ’ αυτές του κομματικού χώρου της ΝΔ, με αποτέλεσμα την αύξηση του συνολικού ποσοστού τους κατά 5,17%. Έτσι εξηγείται επίσης η διατήρηση των δυνάμεων της ΠΑΣΚ –υπέστη μικρή πτώση κατά 2,20%– πέραν του αναμενόμενου.

Πριν πανηγυρίσουμε λοιπόν για το ενδιαφέρον των μηχανικών για τα εκλογικά του ΤΕΕ, ας σκύψουμε λίγο πιο προσεκτικά πάνω στους αριθμούς και ας μην ξεχνάμε ότι η αποχή παραμένει μεγάλη –οι μισοί δεν ψηφίζουν– αναδεικνύοντας την κρίση στο χώρο μας, που για πρώτη φορά παίρνει τέτοιες διαστάσεις με την παγίωση των μηχανισμών ως διαδικασίας διαμόρφωσης των οργάνων.

Σ’ ένα τέτοιο πολιτικό κλίμα οι υπόλοιπες παρατάξεις, πολλές τον αριθμό και με δυσδιάκριτες τις μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές όσο ποτέ άλλοτε, βλέπουν στην πλειοψηφία τους τα ποσοστά τους να συμπιέζονται ή στην καλύτερη περίπτωση να συντηρούνται. Αυτό ισχύει και για τις παρατάξεις «Κιτσίκης» και «Ενότητα», των οποίων ηγήθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος στην εκλογική τους κάθοδο ως ενιαίας, και που τώρα παρουσιάζονται ξανά ως ξεχωριστές. Η αγωνιώδης προσπάθεια και των δύο να αθροίσουν στα ποσοστά τους άλλες περιφερειακές παρατάξεις, ώστε να παρουσιάσουν μια αύξηση των δυνάμεών τους κατά 30%(!) και εκτός πραγματικότητας είναι, αλλά και υποδηλώνει την πρόθεση του χώρου αυτού να παίξει ένα κεντρικό ρόλο μετεκλογικά στο ΤΕΕ αντιγράφοντας τις μεθόδους Λιάσκα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το πλήθος των παρατάξεων με συντεχνιακό ή τοπικιστικό χαρακτήρα, απ’ τη μια αντανακλά το έλλειμμα της πολιτικής του ΤΕΕ στα προβλήματα των μηχανικών και εκφράζει μια δυσαρέσκεια στην επικράτηση των μηχανισμών, απ’ την άλλη όμως αυτές μετατρέπονται εύκολα σε χώρους ανάδειξης τοπικών και κλαδικών παραγόντων και σε χώρους πρόσδεσης δυνάμεων στις μεγάλες παρατάξεις.

Δεδομένης της κατάστασης που περιγράφηκε, για τη Συσπείρωση το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν θετικό: διατήρησε τις δυνάμεις της (1.218 ψήφοι από 1.210 στις προηγούμενες εκλογές), εκλέχτηκαν 5 μέλη της στην κεντρική Αντιπροσωπεία, ενώ η μικρή μείωση του ποσοστού της (3,14% από 3,62%) εξηγείται από την αποχώρηση ενός τμήματός της, που επέλεξε την ξεχωριστή εκλογική του κάθοδο ως «Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση – Εργαζόμενοι Μηχανικοί» και που έλαβε ποσοστό 1,50%. Ελπιδοφόρο είναι και το γεγονός της ευρείας στήριξης της Συσπείρωσης στις Επιστημονικές Επιτροπές, που είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή ενός αντιπροσώπου στην Επιστημονική Επιτροπή Αρχιτεκτόνων. Η παράταξη του ΑΧΜΕΤ στην Επιστημονική Επιτροπή Μεταλλειολόγων, παράταξη στην οποία δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο δυνάμεις της Συσπείρωσης, εκλέγει έναν επίσης αντιπρόσωπο. Το σύνολο των 2.063 ψήφων στις Επιστημονικές Επιτροπές δηλώνει ότι υπάρχει ένα ευρύτερο ακροατήριο αριστερής κατεύθυνσης, που, παρότι είναι προσδεδεμένο σε άλλες παρατάξεις, αναγνωρίζει με τη στήριξη που της προσέφερε ότι η εμβέλεια της Συσπείρωσης στο ΤΕΕ είναι μεγαλύτερη του ποσοστού της στην κεντρική Αντιπροσωπεία.

Εντούτοις η επόμενη τριετία δεν θα είναι εύκολη. Το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως αποτυπώνεται στη σύνθεση του σώματος της Αντιπροσωπείας ως αποτέλεσμα μηχανισμών, προοιωνίζεται μειωμένες δυνατότητες παρεμβάσεων και αντιστάσεων για τις αριστερές δυνάμεις και κινδύνους διολίσθησης προς αντιδημοκρατικά πλαίσια. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φαίνεται να απέχει πολύ από την αντιμετώπιση του βασικού προβλήματος του μέλλοντος: των συνθηκών που διαμορφώνονται από το τέλος του 2004 για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων μηχανικών. Η Συσπείρωση θα εξακολουθήσει να είναι παρούσα στο ΤΕΕ και να υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους. Σε πανελλαδική συνάντηση των μελών της τον επόμενο μήνα θα συζητήσει την πολιτική της για τη δράση της στο ΤΕΕ και στο χώρο των μισθωτών μηχανικών του ιδιωτικού τομέα, χώρος που πρώτος θα πληγεί από τις μελλοντικές εξελίξεις.

  

<<Αρχική Σελίδα