Η εργασία σκοτώνει ;

 

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ η εργασία διεθνώς είναι τρεις φορές πιο θανατηφόρα απ' τον πόλεμο!

Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από εργατικό ατύχημα ή ασθένειες που συνδέονται με τη δουλειά του. Δύο εκατομμύρια χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, περισσότεροι από όσους πεθαίνουν από ναρκωτικά ή αλκοόλ. Στην πρώτη θέση επικινδυνότητας βρίσκεται ο τομέας των κατασκευών.

Στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη, δύο νεκροί και πέντε με σοβαρά εγκαύματα στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης, τρεις νεκροί στη Μότορ Όιλ (όπου μάλιστα είχαν γίνει έξι επιθεωρήσεις εργασίας μέσα στο 2002!) και τρεις οικοδόμοι νεκροί! Τα Ολυμπιακά έργα, λόγω των ληστρικών συμβάσεων και της χρονικής πίεσης, μετρούν τους περισσότερους νεκρούς -τουλάχιστον πέντε το 2002.

Μέσα στο 2001 καταγγέλθηκαν 5.155 ατυχήματα, έναντι 4.032 του 2000 (αύξηση 28%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατυχημάτων (17,7%), αναφέρεται και πάλι στον τομέα των κατασκευών, με κυριότερη αιτία θανάτων την πτώση (29,8%).

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων ανακοίνωσε πως ο απολογισμός των εργατικών δυστυχημάτων στην οικοδομή από το 1970 έως σήμερα ανέρχεται σε 3.500 νεκρούς, αποδίδοντας μάλιστα τον αριθμό αυτό στη λατρεία του κέρδους και της παραγωγικότητας από πλευράς εργοδοτών, στη συμπίεση του κόστους εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων και στο προνομιακό για τα συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιρειών καθεστώς των 10ωρων ή 12ωρων.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία οι εργαζόμενοι τραυματίες υπολογίζονται ετησίως σε 18.000. Σε συνδυασμό με τους τραυματίες από τα οδικά ατυχήματα (περίπου 3,5 χιλιάδες βαριά τραυματισμένοι) ο συνολικός αριθμός των βαριά τραυματιών ετησίως ανέρχεται στις 5.000. Από τα θανατηφόρα ατυχήματα του 2001, που (σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές) είναι 188 σε σχέση με τα 127 του 2000, τα 43 (23%) είναι τροχαία ατυχήματα ή οφείλονται σε άλλα παθολογικά αίτια. Σημαντικό ποσοστό των θανατηφόρων ατυχημάτων αφορά αλλοδαπούς εργάτες. Το 2000 τα ατυχήματα αυτής της κατηγορίας ήταν 20, το 2001 έφτασαν τα 39.

«Έχουμε μια σημαντική αύξηση. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως εκτιμά η υπηρεσία. Σημαντικοί μεταξύ των άλλων είναι η έλλειψη εκπαίδευσης των αλλοδαπών ως προς το αντικείμενο το οποίο έχουν αναλάβει, όπως επίσης ένας άλλος παράγοντας, είναι το ότι ακριβώς αλλοδαποί είναι αυτοί που έχουν επιφορτιστεί σε πολλές επιχειρήσεις, με εργασίες σε εξωτερικούς χώρους ή επικίνδυνες εργασίες. Η αύξηση αυτού του αριθμού όπως προκύπτει απ' τα στοιχεία, είναι αποτέλεσμα και της πολιτικής που ακολουθήσαμε για την νομιμοποίηση μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα. Έχουμε δηλαδή μία πιο αξιόπιστη και αντικειμενική καταγραφή των ξένων που ζουν στην Ελλάδα και εργάζονται.» αυτά δηλώνει ο υπουργός Εργασίας, που ... αποδίδει την αύξηση των ατυχημάτων στην ταχύτατη απορρόφηση του Γ' ΚΠΣ και άρα στον οικοδομικό οργασμό που προκύπτει από την εισροή των κονδυλίων!

Είναι ενδεικτικό ότι σε 4.500.000 θέσεις εργασίας αντιστοιχούν μόλις 500 επιθεωρητές εργασίας και μάλιστα μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του θεσμού. Ακόμη: Αντί των 1.500 γιατρών εργασίας που απαιτούνται για να εποπτεύονται στοιχειωδώς οι χώροι εργασίας, υπάρχουν μόνο 70 ειδικοί επιστήμονες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μεταλλειολόγων για τα πρόσφατα εργατικά ατυχήματα, «…το τίμημα για την «αειφόρο ανάπτυξη» δεν μπορεί να αποτελεί η ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι στο βωμό του κέρδους μπορούν να θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές».

 

<<Αρχική Σελίδα