Άνθρωποι για …όλες τις δουλειές

ΕΥΔΕ: Ειδικές Υπηρεσίες Δημοσίων Έργων στην υπηρεσία του κόμματος και της διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος στο δημόσιο τομέα.

 

            ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ

                 ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΥΔΕ

                          ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

Μεγάλο καλάμι έχει καβαλήσει ο κ. Λαλιώτης. Δεν αναφερόμαστε για τον αλαζονικό τρόπο που προβάλλει ως προσωπική του επιτυχία τα ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ γυρνώντας από κανάλι σε κανάλι. Μιλάμε για τα άλλα, τα «μικρά» και αφανή έργα που έχουν τη σφραγίδα του. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και η διάλυση και η ιδιωτικοποίηση του ΥΠΕΧΩΔΕ με την παράλληλη ίδρυση κομματικού παρακράτους. Νομιμοποίησε αυτή την πολιτική του στηριζόμενος σε …ιδέα που χαίρει πλατιάς αποδοχής, από την αξιωματική αντιπολίτευση ως τη διοικούσα του ΤΕΕ: Για να βελτιωθεί η απόδοση του δημόσιου τομέα θα πρέπει να λειτουργεί με «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» και να γίνει σύνδεση του «μισθού» με ην «παραγωγικότητα».

 Και επειδή, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, είναι άνθρωπος των έργων, άνοιξε τη φάμπρικα με τις «ειδικές υπηρεσίες». Ξέχασε ότι εργοδότης των δημοσίων υπαλλήλων είναι το ελληνικό κράτος και όχι ο ίδιος και άρχισε λοιπόν να κτίζει το δικό του κράτος, ξεχωρίζοντας την «πλέμπα» από τους «εκλεκτούς». Μάλιστα εφαρμόζει και …χωροταξική πολιτική: την «πλέμπα» θα την στείλει στις αποθήκες ΚΕΡΑΝΗ στη Νίκαια, ενώ για τις «ειδικές υπηρεσίες» ενοικιάζει πολυτελή γραφεία στους Αμπελόκηπους.

Το πρώτο ενδιαφέρον σημείο σε σχέση με αυτές τις υπηρεσίες είναι τα “αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια” με τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση γι’ αυτά τα «κριτήρια» δεν έχει δώσει επακριβή ορισμό τους. Όμως, απ’ ότι γνωρίζουμε, στα “αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια” δεν περιλαμβάνεται το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Αντίθετα, νομιμοποιούνται όλες οι γνωστές και σε αρκετούς «προσφιλείς» μέθοδοι παραβίασης του δημοσίου συμφέροντος, που παραμένουν ωστόσο «αποτελεσματικές», με «αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» (το …λάδωμα δεν περιλαμβάνεται άραγε σ’ αυτές;).

Δείγματα γραφής αυτής της πολιτικής είναι ήδη ορατά:  Εδώ και καιρό έχει γίνει μια ειδική υπηρεσία που υλοποιεί αυτά τα «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» στην πολιτική των χωροθετήσεων. Πολλές χωροθετήσεις δεν καθορίζονται από τα πλαίσια κάποιου σχεδιασμού, άλλα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ιδιωτικών συμφερόντων με το δημόσιο. Επειδή υπήρχαν πιέσεις από ιδιωτικά συμφέροντα ότι το δημόσιο λειτουργεί «αντιαναπτυξιακά», εφαρμόζοντας έστω το λειψό θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει για αυτά τα ζητήματα, δημιουργήθηκε αυτή η ειδική υπηρεσία που χορηγεί χωροθετήσεις γρήγορα–γρήγορα βάσει των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επειδή μάλιστα δεν τα προλαβαίνει όλα, έχει και τη συνδρομή του Ιδρύματος Γουλανδρή!… Ακόμα και το ΚΣΧΟΠ, που υποτίθεται ότι είναι όργανο πολιτικής (μάλιστα συμμετέχουν και φορείς όπως το ΤΕΕ), για να γίνει πιο «αποτελεσματικό» στην παραγωγή του έργου του, σταμάτησε να κρατάει πρακτικά των συνεδριάσεών του!

Για το πώς συγκροτούνται αυτές οι «ειδικές υπηρεσίες» είναι αρκετά αποκαλυπτικά τα διατάγματα που εκδίδονται για την ίδρυσή τους, ως προς τις πρόσθετες αμοιβές, αλλά και ως προς τις διαδικασίες συγκρότησής τους, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στο απόσπασμα από την κοινή υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση της ΕΥΔΕ για τα Ολυμπιακά Έργα. Θεωρούμε απαράδεκτο να εξυβρίζονται όλοι οι υπόλοιποι υπάλληλοι ως ανεύθυνοι, αναίσθητοι και άσχετοι στη δουλειά τους προκειμένου να νομιμοποιηθεί το βόλεμα ημετέρων.

Πώς όμως γίνεται η “αξιολόγηση των κατάλληλων υπαλλήλων” που θα μετακινηθούν σε αυτές τις «ειδικές υπηρεσίες»; Διότι, ως γνωστόν, ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας δεν προβλέπει τέτοιες μετακινήσεις και τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν έχουν τέτοιες αρμοδιότητες. Επειδή όμως αυτές οι «αξιολογήσεις» δεν γίνονται με τη θεία επιφοίτηση, προσπαθήσαμε να μάθουμε από ποιους παραδιοικητικούς μηχανισμούς το πολιτικό γραφείο του υπουργού, που υπογράφει τις αποφάσεις, «πληροφορείται» για τα προσόντα των υπαλλήλων και ιδιαίτερα για την ευθύνη και την …ευαισθησία στο έργο που παράγουν.

Στην έρευνά μας για μια απάντηση ανακαλύψαμε τελικά ότι υπάρχουν πράγματι οι «κατάλληλοι» άνθρωποι για τις «κατάλληλες» δουλειές. Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από απόφαση όπου ορίζεται η αποζημίωση - επιπλέον του μισθού - των μελών μιας επιτροπής «αξιολόγησης» υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τις ΕΥΔΕ.

Πλαίσιο κειμένου: (ΦΕΚ 820Β’ 5 Ιουλίου 2000)

 

<<Αρχική Σελίδα