ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ:

Ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ

 

Η ανάληψη του ΥΠΕΧΩΔΕ από την κ. Βάσω Παπανδρέου σχεδόν συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση ερευνών σχετικών με τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές τα πολεοδομικά γραφεία κρατούν τα σκήπτρα του Βασιλείου της Διαφθοράς, πράγμα που όλοι γνωρίζουμε καλά και οι περισσότεροι από πρώτο χέρι.

Η υπουργός έσπευσε λοιπόν αμέσως να δηλώσει προγραμματικά ότι θα ελαχιστοποιήσει τον απαιτούμενο χρόνο για την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας, αποσιωπώντας ότι ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί στο παρελθόν και ισχύουν σήμερα, χωρίς όμως να εφαρμόζονται.

Με νεότερες εξαγγελίες υπόσχεται την οριστική λύση του προβλήματος με την εισαγωγή τρόπου έκδοσης των αδειών ανάλογου μ’ αυτόν που ίσχυε στη Χούντα: περιορισμό του ελέγχου από τις πολεοδομίες στο διάγραμμα κάλυψης και μετάθεση της ευθύνης για την αρτιότητα της μελέτης και της εφαρμογής της στους ιδιώτες μηχανικούς. Ο φάκελος της άδειας και η οικοδομή θα υπόκεινται σε μελλοντικό έλεγχο, ο οποίος θα είναι δειγματοληπτικός.

Η κατάσταση των πολεοδομικών γραφείων -παρά τις θαυμαστές και όχι σπάνιες εξαιρέσεις ανθρώπων που στηρίζουν την επαγγελματική υπόσταση και την αξιοπρέπεια των συναλλασσομένων μαζί τους- είναι γνωστή. Το θέμα δεν είναι αν η έκδοση μιας άδειας καθυστερεί, πράγμα οφθαλμοφανές, αλλά το γιατί συμβαίνει αυτό.

Η κ. υπουργός σκέφτεται απλά –πονάει χέρι κόψει χέρι. Τουτέστιν να περιορίσουμε τους ελέγχους, γιατί το πρόσχημα –ή και ο λόγος- της απώλειας του χρόνου στα γρανάζια της γραφειοκρατίας των πολεοδομικών υπηρεσιών είναι ο έλεγχος των μελετών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Η δικτατορία είχε δώσει ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία με αποτέλεσμα τα σχέδια να υποκαθίστανται από τις γνωστές εφημερίδες.

Η μέθοδος παρέμβασης της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ είναι αγοραία και δεν πρόκειται να περιορίσει τον χαμένο χρόνο –η κωλυσιεργία θα γίνεται σε όσους ελέγχους παραμείνουν. Γιατί τα προβλήματα των πολεοδομικών υπηρεσιών έχουν βαθύτερες αιτίες που δεν περιορίζονται στους τέσσερις τοίχους των απαράδεκτων αρχιτεκτονικά -αν όχι αυθαίρετων- κτιρίων στα οποία, συνήθως, στεγάζονται για να δηλώνουν και με αυτόν τον πολύ υλικό τρόπο την αυθαιρεσία της οικοδομικής δραστηριότητας, την κακοποίηση και το αχρείαστο της αρχιτεκτονικής.

Ο κανόνας της συναλλαγής που ισχύει στις πολεοδομίες δεν καθορίζεται από τους εργαζόμενους εκείνους που κάνουν τη δουλειά τους ούτε από τους επαγγελματίες που σέβονται τις μελέτες τους και τηρούν τη νομιμότητα στα σχέδια και την κατασκευή. Αντίθετα, κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας που διέπει την τρέχουσα οικοδομική πρακτική και έχει μετατρέψει σε κρανίου τόπο το αστικό και φυσικό τοπίο. Όποιος δεν θέλει ή δεν ξέρει να εμπλακεί στους αδιαφανείς τρόπους διεκπεραίωσης μιας άδειας γίνεται ο παρίας του επαγγέλματος που επισύρει την μήνιν των πελατών του και υφίσταται τον προσωπικό εξευτελισμό των ουρών. Όσοι επείγονται να διεκπεραιώσουν τις άδειες για να εφαρμόσουν ότι παραπάνω μπορούν στη συνέχεια, έχουν τον τρόπο να κερδίζουν τη μάχη του χρόνου και των επαγγελματικών εντυπώσεων. Άλλωστε, κανείς δεν είπε, ότι οι σχέσεις με τους ιδιοκτήτες που θεωρούν την αυθαιρεσία στην οικοδομή πρώτιστο δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη, είναι εύκολες και ότι οι μηχανικοί δεν υφίστανται πιέσεις.

Η Συσπείρωση δεν θέλει ούτε τη γενίκευση της αυθαιρεσίας με τη σφραγίδα του ιδιώτη μηχανικού, στη θέση του δημόσιου φορέα αυτή τη φορά, ούτε τη συντήρηση των σημερινών εκφυλιστικών φαινομένων.

Επιμένει σταθερά στο τρίπτυχο: βιώσιμα και στελεχωμένα επαρκώς ποσοτικά και ποιοτικά πολεοδομικά γραφεία, εύληπτη κωδικοποίηση και συγκέντρωση της νομοθεσίας, αντικειμενικός καθορισμός της συναλλαγής ελέγχοντος και ελεγχομένου (γραπτές παρατηρήσεις άπαξ και δια παντός σε max διάστημα 1 εβδομάδα από την κατάθεση της μελέτης, επανέλεγχος εφ’ όσον υπάρχουν παρατηρήσεις σε max διάστημα 1 εβδομάδας από την υποβολή των διορθώσεων).

Η κ. υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δηλ. η προϊσταμένη αρχή των πολεοδομικών υπηρεσιών, μπορεί εάν θέλει να εξυγιάνει τις πολεοδομίες επιβάλλοντας εφαρμογή των νόμων και ελέγχους μέσω της διοικητικής ιεραρχίας και, φυσικά, κυρώσεις.

Μπορεί, όμως, ένα υπουργείο που θα μείνει στην ιστορία ως κατ’ ευφημισμόν υπουργείο Περιβάλλοντος να πραγματοποιήσει αυτές τις αυτονόητες για ευνομούμενη χώρα τομές;

 

 

<<Αρχική Σελίδα