ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΕΙΧΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ήταν αναμενόμενη. Η ακρονεοφιλελεύθερη και παλαιοδεξιά ρητορεία του επένδυσε ιδεολογικά –τα έργα της κυβέρνησής του τα οποία είναι ήδη πολλά, αντικοινωνικά και αντιλαϊκά, αναπτυξιακά αδιέξοδα και επωφελή μόνο για τους βιομήχανους και τους άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες (εφοπλιστές, κατασκευαστές, εκδότες), που έχουν αποθρασυνθεί μετά την εφαρμογή της πιο σκληρής ταξικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών, σε όφελός τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε ότι η νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της οικονομίας και της κοινωνίας, που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, έχει πολλά ακόμα βήματα να διανύσει μέχρι την οριστική κατίσχυση του κεφαλαίου επί της εργασίας και των κερδών επί των ανθρώπων. Αν, βέβαια, οι λαϊκές τάξεις, τα κοινωνικά κινήματα, και οι αντινεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν καταφέρουν να αναχαιτίσουν αυτή τη λαίλαπα.

Η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ που παρουσιάζεται κάθε χρόνο, παραμονές των εγκαινίων της ΔΕΘ, αποκαλύπτει, με επιστημονική μεθοδολογία, την παραπλανητική εικόνα που δίνουν πολιτικοί και οικονομολόγοι στον αστερισμό των δύο κομμάτων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Όλοι οι δείκτες που αφορούν το βιοτικό επίπεδο και την απασχόληση των εργαζομένων επιδεινώνονται ραγδαία από το 1986, γεγονός που τοποθετεί μονίμως τους Έλληνες μισθωτούς στις τελευταίες θέσεις σε σύγκριση με του ευρωπαίους εργαζόμενους της ΕΕ των 15. Η εφαρμοσμένη οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι πολιτική συνεχούς αναδιανομής του εισοδήματος σε βάρος των εργαζομένων, λόγω της μικρής εισοδηματικής αύξησης, που υπολείπεται σταθερά της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας. Σαν μην έφτανε αυτό έρχεται η φορολογική επιβάρυνση (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) εκτινάσσοντας την αναδιανομή σε βάρος τους. Από την άλλη, η προκλητική και από τη μεγαλύτερη στον κόσμο κερδοφορία του κεφαλαίου, δεν επενδύεται, με αποτέλεσμα η ανεργία να παραμένει εξαιρετικά υψηλή, με τάσεις περαιτέρω επιδείνωσής της, ενώ η ανισοκατανομή του εισοδήματος σε βάρος των μισθωτών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα λειτουργεί, εκτός των άλλων, και ως μηχανισμός διατήρησης της κερδοφορίας και των μη ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων. Έτσι, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία συνδέεται με τη χαμηλή απόδοση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και τη χαμηλή παραγωγικότητα του κεφαλαίου.

Η πολιτική αυτή συνδυάζεται και έγινε εφικτή μέσα από την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, που αφορούν στο οκτάωρο, την πλήρη απασχόληση, τη μονιμότητα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η ΝΔ, έχοντας συμφιλιωθεί πλήρως με τη διαπλοκή και τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες και διασφαλίσει ασυλία από τους εκδότες, αισθάνονταν κυρίαρχος του παιχνιδιού καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ψελλίζει τα ίδια επί της ουσίας. Όμως, οι μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη θύμισαν άλλες εποχές και έδειξαν ότι υπάρχει κοινωνική αντιπολίτευση.

 

<<Αρχική Σελίδα