ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ

 

ΕΚΛΟΓΕΣ 2005

ΩΡΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ

Νέα κυβέρνηση

Οι φετινές εκλογές είναι οι πρώτες με κυβέρνηση Ν.Δ., μετά από μια εικοσαετία «σοσιαλιστικής» και «εκσυγχρονιστικής» διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και οι πρώτες μετά την  διοργάνωση της Ολυμπιάδας της Αθήνας 2004, της Ολυμπιάδας «της μίζας της ντόπας και του μπετόν»

Ένα χρόνο μετά διαψεύδοντας ακόμα και αυτούς που την πίστεψαν , η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει μείνει «βασική- αμέτοχη» στις πραγματικές ανάγκες και στα ουσιαστικά και μεγάλα προβλήματα της ελληνικής  κοινωνίας και των εργαζομένων.

Στο χώρο μας η  νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ,

 αδιαφορεί για την επιδείνωση των μεγάλων  προβλημάτων στον τομέα του περιβάλλοντος και της  μελέτης και κατασκευής των Δημόσιων έργων.

προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς στην συντηρητική αναδιάρθρωση του  πλαισίου παραγωγής των μελετών και των έργων του δημοσίου με στόχο τη δημιουργία ενός αυταρχικού και κλειστού συστήματος διαχείρισης και παράδοσής τους στην «ιδιωτική πρωτοβουλία»(Νόμοι για Δημόσια έργα και  Μελέτες).Ολοκληρώνοντας  την νεοφιλελεύθερη πολιτική στην παραγωγή των έργων  δημόσιου που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

 

Με την ψήφιση  του νέου νόμου για τις μελέτες

Οργανώνεται και συγκεντροποιείται η διαπλοκή, αναβαθμίζεται η εξάρτηση των μελετητών και του προϊόντος της εργασίας τους από την πολιτική εξουσία και τα ιδιωτικά συμφέροντα, ευτελίζεται η μελέτη και ολοκληρώνεται η υπαγωγή της στην κατασκευή.

Καταργείται πλέον η έννοια του δημοσίου συμφέροντος και εξανεμίζεται κάθε ελπίδα για αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών της χώρας και της θέσης των μηχανικών  σε αυτές.

Αναδιαρθρώνεται βίαια το μελετητικό δυναμικό με την περαιτέρω συγκέντρωση της δραστηριότητας σε μεγάλες μονάδες - εταιρείες μελετών που θα έχουν προνομιακή σχέση με το δημόσιο.

Γενικεύεται και βαθαίνει η διαπλοκή μεταξύ κυρίου του έργου–μελετητών–εργολάβων.

Υποβαθμίζεται  ακόμα περισσότερο η ποιότητα των μελετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τελικά παραγόμενο έργο.

 

Τοπογράφοι  Μηχανικοί: Το παραμύθι μας τελείωσε!

          Οι «μεγάλες ιδέες» της πολιτείας και του κλάδου μας αποδείχθηκαν πολύ «μικρές» για τις ανάγκες της εποχής μας της κοινωνίας και της μεγάλης πλειοψηφίας των συνάδελφων.

Η «Ισχυρή Ελλάδα του Σημίτη», οι «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ», το «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» αποτέλεσε την άνοιξη για τις μεγάλες κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες,

Για τη συντριπτική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους συναδέλφους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες μελετητές  η πλήρης κυριαρχία των «νόμων της αγοράς» υποβάθμισε τον ρόλο και τα δικαιώματα τους.

Η κοινωνική θέση των Τοπογράφων Μηχανικών και ιδιαίτερα των νέων μεταβάλλεται. Η εξαρτημένη σχέση εργασίας όλο και περισσότερο αναδεικνύεται ως η κυρίαρχη μορφή άσκησης του επαγγέλματος. Η συμπίεση στις αποδοχές, η καταστρατήγηση και αυτής της κουτσουρεμένης ΣΣΕ ,η ελαστικότητα στο ωράριο και στην απασχόληση ,οι απολύσεις των εργαζόμενων κύρια στα έργα και στο Κτηματολόγιο, το σπρώξιμο από την μελέτη στην «υπεργολαβία» είναι ο «αναβαθμισμένος» ρόλος του Τοπογράφου μηχανικού σήμερα.

          Η ολοκλήρωση των έργων της ολυμπιάδας, το «μπλοκάρισμα» νέων έργων από την κυβέρνηση της Ν.Δ., το αδιέξοδο στο Κτηματολόγιο, έχει ήδη οδηγήσει στην ανεργία και την υποαπασχόληση ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων, στην παραίτηση από τη σύμβαση εργασίας και τα δικαιώματά τους

Η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις και η «πίεση» των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και μελετητικών εταιρειών  στον χώρο της μελέτης οδηγεί τους μελετητές στην παράλληλη εξαρτημένη εργασία, στην «υπεργολαβία» στην τελική υποβάθμιση της εργασίας και στην συμπίεση των αμοιβών τους.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι  ολοκληρώνεται μια «βίαιη» και από τα πάνω αναδιάρθρωση του κλάδου με κύριο χαρακτηριστικό την διαμόρφωση ομάδων με διαφορετικά και ανταγωνιστικά συμφέροντα.

          Από τη μια η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων Τοπογράφων Μηχανικών του Δημοσίου, των μεγάλων μελετητικών γραφείων, των εργοληπτικών εταιρειών και των αυτοαπασχολούμενων ελευθέρων επαγγελματιών (κύρια στο χώρο της μελέτης) και  μικρομεσαίων μελετητικών γραφείων  του κέντρου καυτής περιφέρειας και

από την άλλη οι μεγάλες μελετητικές εταιρείες οι «επιχειρήσεις»  (κύρια Δ’-Ε’ τάξης) που με οργανωμένο πλέον τρόπο (ΣΕΓΕΚ) και προς όφελος τους επιδιώκουν  να  παρεμβαίνουν  στη διαμόρφωση της πορείας του «κλάδου», επιδεικνύοντας την ανεργία και την υποαπασχόληση που αυτές δημιουργούν  σαν διαπραγματευτικά ατού  για την συγκέντρωση ακόμα μεγαλύτερης μερίδας  του μελετητικού αντικειμένου.

 

ΠΣΔΑΤΜ:  Σταθερά στο δρόμο της υποβάθμισης

 Ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια (και όχι μόνο την τελευταία διετία) στάθηκε ανήμπορος να αντιδράσει και να παρέμβει στις παραπάνω εξελίξεις.

Οδηγήθηκε ιδιαίτερα από το 1998 και μετά συνειδητά  στον δρόμο της υποβάθμισης του ρόλου και της θέσης του ακολουθώντας και διευρύνοντας  την υποβάθμιση της θέσης της  συντριπτικής πλειοψηφίας των συνάδελφων.

Η πλειοψηφία των δυνάμεων της ΠΑΣΚ και του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ εγκλώβισαν τον σύλλογο σε όργανο συμπληρωματικής «διαχείρισης»  στα κύρια θέματα του κλάδου και ιδιαίτερα  στο θέμα του Κτηματολογίου.

Η ίδρυση με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του ΠΣΔΑΤΜ του ΣΕΑΚ  ουσιαστικά είχε σαν στόχο και  αποτέλεσμα να φύγουν από τα πλαίσια του συλλόγου και της πλειοψηφίας των συνάδελφων τα ουσιαστικά θέματα της πορείας  του προγράμματος .

 «Στένεψαν» τη δημοκρατία και την πολιτική διεκδικήσεων του συλλόγου οδηγώντας τον στην αδράνεια και στην διοργάνωση μόνο των αναγκαίων επιστημονικών ημερίδων και εκδηλώσεων. Ακόμα και την περίοδο της κρίσης του Κτηματολογίου  επιλέχθηκε η πολιτική της «υπεύθυνης» αδράνειας και όχι της μαζικής κινητοποίησης της πλειοψηφίας των συνάδελφων.

Μετέτρεψαν το σύλλογο σε όργανο «προσωπικών επιδιώξεων» και προσωπικών συγκρούσεων, εξοστρακίζοντάς από αυτόν μαζί με τα ουσιαστικά προβλήματα του κλάδου και τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων από τις τάξεις του.

           Η μετεξέλιξή του ΣΕΑΚ σε ΣΕΓΕΚ, επί της ουσίας οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου φορέα στον κλάδο, ουσιαστικά στον φορέα των μεγάλων μελετητικών εταιρειών, όπου η παρέμβαση του και η δράση του θα έχει σαν στόχο τα συμφέροντα των μεγάλων μελετητικών εταιρειών και όχι της συντριπτικής πλειοψηφίας των Τοπογράφων Μηχανικών.

Η τελευταία  διετία  καθόλου δεν  άλλαξε την παραπάνω κατάσταση.

Αυτή η  κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με την ίδια «συνταγή» που την δημιούργησε.

Δεν είναι θέμα «προσώπων» ούτε εναλλαγής ρόλων ανάμεσα σε ΠΑΣΚ και ΔΚΜ., στη διοίκηση του συλλόγου.

Πολύ περισσότερο δεν είναι θέμα «ταχτικής» ή όχι λειτουργίας του Δ.Σ. Ποιος δουλεύει η όχι  στον σύλλογο.

 Ούτε «νέων» ή «παλιών» παρατάξεων που όλο αυτό το διάστημα εκφράστηκαν «Αλληλέγγυες» στις κυρίαρχες λογικές που επικράτησαν επιδιώκοντας τη συμμετοχή τους στη «διαχείριση» του συλλόγου.

               

Η σημερινή κατάσταση απαιτεί τη διαμόρφωση ενός νέου ενεργού ρεύματος πλειοψηφίας  μέσα στο σύλλογο, το οποίο να στηρίζεται και να εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία των νέων και των εργαζόμενων τοπογράφων μηχανικών, τις αγωνίες και τις αξίες τους, να υπερασπίζει τα δικαιώματά τους, να διευρύνει τη δημοκρατία, να υπερασπίζει και να ανεβάζει την επιστημονική και τεχνική αξία και επαγγελματική αξιοπρέπεια και συνολικά το ρόλο του Τοπογράφου Μηχανικού στις σημερινές συνθήκες.

Να προασπίζει  τα συμφέροντα του δημόσιου, να στέκεται εμπόδιο και να αντιπαλεύει την διαφθορά  και τις πελατειακές σχέσεις και τον εναγκαλισμό με την κρατική και κομματική εξουσία.

 

Συσπείρωση Αριστερών Τοπογράφων: Εντός, Εκτός και Εναντίον

          Με τη συμμετοχή μας στις φετινές εκλογές, με τη συλλογική παρέμβασή μας εντός και εκτός και εναντίον του συλλόγου και του Δ.Σ., η Συσπείρωση Αριστερών Τοπογράφων, καλούμε κάθε συνάδελφο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να κάνουμε «πρόγραμμα» και δράση τις αγωνίες και τα δικαιώματα:

του «κρυμμένου» τοπογράφου στις δημόσιες υπηρεσίες, στα μελετητικά γραφεία και τις εργοληπτικές επιχειρήσεις,

στα «στημένα όργανα» στους δρόμους και στα εργοτάξια.

Του «κρυμμένου» τοπογράφου μελετητή που δεν ανταλλάσσει την επαγγελματική του αξιοπρέπεια με καμία «μελέτη» και συναλλαγή.

          Να διαμορφώσουμε  από κοινού  ένα πρόγραμμα αγωνιστικών διεκδικήσεων που θα υπερασπίζει και θα διευρύνει τα δικαιώματα μας:

 

Για την απασχόληση  και την ένταξη των νέων συνάδελφων  στο χώρο εργασίας  μέσα από την διαμόρφωση και διεκδίκηση από την πολιτεία  ειδικού προγράμματος απορρόφησης των νέων συνάδελφων στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα

Για την  ανατροπή της σημερινής κατάστασης των εργαζόμενων μισθωτών  Τοπογράφων στις εργοληπτικές και μελετητικές εταιρείες και γραφεία  και την διαμόρφωση και υλοποίηση  από τον σύλλογο και το ΤΕΕ   μιας νέας συλλογικής σύμβασης  που θα διασφαλίζει  τους όρους άσκησης του επαγγέλματος και το επίπεδο των αμοιβών , το δικαίωμα της εργασίας από τις αυθαίρετες απολύσεις,

Για την  υπεράσπιση των δικαιωμάτων  των  εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα  ,την κατάργηση των διακρίσεων και περιορισμό της οργανικής και βαθμολογικής εξέλιξης των τοπογράφων  μηχανικών.

Για την υπεράσπιση  και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων  των μηχανικών  και την διεύρυνση των παροχών και των υπηρεσιών του ΤΣΜΕΔΕ 

Για την  άμεση συνέχιση  του προγράμματος σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου  και την λειτουργία του μέσα από την προκήρυξη νέων μελετών  και την ίδρυση νέων Κτηματολογικών Γραφείων

Για  την διαμόρφωση νέου πλαισίου μελετών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για την καθολική ισχύ του πλαισίου των μελετών σε όλες τις μελέτες έργων δημόσιου ενδιαφέροντος, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μικρομεσαίων μελετητικών γραφείων του κέντρου και της περιφέρειας

 

Στα παραπάνω πλαίσια η Συσπείρωση Αριστερών Τοπογράφων, μαζί με κάθε άλλη αριστερή και δημοκρατική δύναμη  με κάθε συνάδελφο, θα επιδιώξουμε

Την προώθηση της συζήτησης για την αναγκαιότητα  την μορφή και τους τρόπους της ξεχωριστής συσπείρωσης και οργάνωσης  στα πλαίσια του συλλόγου, των  Τοπογράφων μηχανικών   με  εξαρτημένη σχέση εργασίας στον χώρο της μελέτης και του Εθνικού  Κτηματολογίου ,  των μελετητών  και των μικρών και μεσαίων μελετητικών γραφείων.

Την αποκατάσταση της άμεσης δημοκρατίας στην λειτουργία και δράση του συλλόγου με την ενίσχυση μαζικών διαδικασιών  συγκεντρώσεων  ,γενικών συνελεύσεων ενημερωτικών συζητήσεων  για τη λήψη  σοβαρών για την πορεία μας αποφάσεων και για την υλοποίηση τους.

 

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ

1.       ΓΑΪΤΑΝΑΡΟΣ ΤΑΚΗΣ του Γρήγορου                       ΑΘΗΝΑ

2.       ΓΚΙΝΟΣΑΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του Βασιλείου                       ΑΘΗΝΑ

3.       ΓΚΟΥΛΙΟΥΜΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ του Στυλιανού                 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

4.       ΕΛΑΦΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του Γεωργίου                        ΑΘΗΝΑ

5.       ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ του Αγγελή                        ΑΘΗΝΑ

6.       ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Σωτηρίου            ΚΑΛΑΜΑΤΑ

7.       ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  του Νικολάου           ΓΙΑΝΝΕΝΑ

8.       ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ του Κωνσταντίνου       ΑΘΗΝΑ

9.       ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ    του Αναστασίου               ΚΟΖΑΝΗ

10.      ΚΑΥΚΑΛΑΣ ΣΗΦΗΣ του Ιωάννου                        ΑΘΗΝΑ

11.      ΚΟΥΡΑΚΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ του Νικολάου                 ΚΑΛΑΜΑΤΑ

12.      ΚΡΙΘΑΡΗ ΜΑΤΟΥΛΑ του Θεοδώρου                       ΑΘΗΝΑ

13.      ΚΡΙΘΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Θεοδώρου                 ΑΘΗΝΑ

14.      ΛΩΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του Θεοδώρου                       ΑΓΡΙΝΙΟ

15.      ΜΠΑΚΟΠΑΝΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ του Πέτρου                  ΑΘΗΝΑ

16.      ΜΠΑΛΑΤΣΑ ΙΩΑΝΝΑ του  Φωκίωνα                        ΑΘΗΝΑ

17.      ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ του Ευαγγέλου               ΡΕΘΥΜΝΟ

18.      ΠΑΪΣΗ ΒΑΣΩ του Δημητρίου                             ΚΑΡΔΙΤΣΑ

19.      ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΤΕΤΗ του Αναστασίου               ΑΘΗΝΑ 

20.      ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ του Αντωνίου            ΑΘΗΝΑ

21.      ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΑ του Αγγέλου                        ΑΘΗΝΑ

22.      ΠΕΤΡΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ του Βασιλείου                       ΑΘΗΝΑ

23.      ΣΥΨΑΣ ΣΠΥΡΟΣ του Ιωάννη                              ΑΘΗΝΑ

24.      ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του Νικολάου                 ΚΑΛΑΜΑΤΑ

25.      ΤΙΜΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Ιωάννου                        ΑΘΗΝΑ

<<Αρχική Σελίδα