ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ

Το όνειρο για έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους είναι και δικό μας όνειρο: να το υπερασπιστούμε.

 

“Ζωή και όνειρα της κοιλάδας Πέρλα”: Το ταξίδι μιας τοιχογραφίας

Στις 10 Απρίλη του 1998, στρατός και αστυνομία εισβάλλουν στην κοινότητα Τανιπέρλα, όπου γιορτάζεται η ίδρυση του Εξεγερμένου Αυτόνομου Δήμου Ρικάρδο Φλόρες Μαγόν, και καταστρέφουν το ζαπατιστικό δημαρχείο και την τοιχογραφία που κοσμεί την πρόσοψή του και έχει ολοκληρωθεί μόλις λίγες ώρες πριν. Έξι χρόνια αργότερα, στις 5 Αυγούστου του 2004, λίγα λεπτά πριν αρχίσει η τελετή των εγκαινίων του Σχολείου στην Κουλέμπρα, ένα πολύχρωμο πανό κρεμιέται μπροστά από τη σκηνή. Είναι η αναπαραγωγή σε πανί της τοιχογραφίας “Ζωή και όνειρα της κοιλάδας Πέρλα” και κοιτάζει περήφανα τους κοιτώνες, τη βιβλιοθήκη, τις αίθουσες διδασκαλίας που στολισμένες με βάγια και κορδέλες περιμένουν να εγκαινιαστούν. Μοιάζει να βγάζει τη γλώσσα σε όσους είχαν πιστέψει ότι μετά την κρατική καταστολή ο Εξεγερμένος Δήμος θα σταματούσε να οικοδομεί το δρόμο της αυτονομίας. Εφτά μήνες μετά τα εγκαίνια του Σχολείου και εφτά χρόνια μετά την καταστροφή της, στις 10 Απρίλη του 2005 η τοιχογραφία της Τανιπέρλα επιστρέφει οριστικά, εκεί που γεννήθηκε, στον Αυτόνομο Εξεγερμένο Δήμο Ρικάρδο Φλόρες Μαγόν. Ζωντανή απόδειξη ότι με την αλληλεγγύη, την αντίσταση και την εξέγερση η “ζωή και τα όνειρα” συνεχίζουν να χαράζουν μονοπάτια για έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους και να επινοούν τρόπους για την υπεράσπιση του συλλογικού ονείρου.

Στις 10 Απριλίου του 1919, δολοφονείται ο Εμιλιάνο Ζαπάτα , σε μια συμβολική όσο και ουσιαστική κίνηση από τον ομοσπονδιακό στρατό του Μεξικού, που με αυτόν τον τρόπο θέλει να δείξει ότι η αστική τάση είναι αυτή που θριαμβεύει στη Μεξικανική Επανάσταση που κρατούσε από το 1910. Όμως, κανείς από τους δολοφόνους δεν περίμενε ότι το φάντασμα του Εμιλιάνο δεν θα εξαφανιζόταν ποτέ, θα τους κατέτρεχε στον ύπνο τους, ακόμα κι αν περνούσαν πολλά χρόνια. Η 10η Απριλίου παραμένει και στις μέρες μας ημέρα μνήμης και εξέγερσης για τους Μεξικάνους που δεν λένε να υποταχτούν. Αυτήν ακριβώς την ημέρα, την ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Ζαπάτα διαλέγουν το 1998 οι νεότεροι ζαπατίστας, αυτοί οι εξεγερμένοι ιθαγενείς στην πολιτεία Τσιάπας, για να ιδρύσουν τον Αυτόνομο Εξεγερμένο Δήμο Ρικάρντο Φλόρες Μαγόν. Και είναι ακριβώς αυτός ο ομοσπονδιακός στρατός που την ίδια μέρα εισβάλλει στην έδρα του νεογέννητου Δήμου, την Τανιπέρλα, για να την καταστρέψει, να την καταλάβει και να δείξει ότι οι ρόλοι δεν άλλαξαν.

Όμως, και πάλι η 10η Απριλίου γεννά ένα σύμβολο: το μουράλ (= τοιχογραφία) της Τανιπέρλα. Πρόκειται για μια τοιχογραφία που στα 12 μέτρα μήκους της αναπαριστούσε αυτό που δηλώνει ο τίτλος της: “Η ζωή και τα όνειρα στην κοιλάδα Πέρλα”. Η τοιχογραφία ζωγραφίστηκε στο κτίριο του Αυτόνομου Συμβουλίου του Δήμου που η μανία του στρατού το κατέστρεψε εντελώς.

Όμως… αναπαριστούσε; Μάλλον όχι. Ο σωστός χρόνος είναι ο ενεστώτας γιατί το μουράλ της Τανιπέρλα έκτοτε, έχοντας αποκτήσει συμβολικό χαρακτήρα για τη ζαπατιστική αντίσταση και τους απανταχού υποστηρικτές της, έχει αναπαραχθεί σε 33 πόλεις, σε 12 χώρες του πλανήτη. Το μουράλ, λοιπόν, αναπαριστά, μέσα από τη ζωή και τα όνειρα της Τανιπέρλα, τη ζωή και τα όνειρα της ζαπατίστικης εξέγερσης και ακόμα περισσότερο τη ζωή και τα όνειρα όσων επιθυμούν έναν άλλο κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους.

Η Τανιπέρλα βρίσκεται ακόμα υπό την κατοχή του μεξικανικού στρατού, όμως στις 10 Απριλίου του χρόνου που διανύουμε, του 2005, το μουράλ θα ξαναζωντανέψει και πάλι στον τόπο του, στον Αυτόνομο Εξεγερμένο Δήμο Ρικάρδο Φλόρες Μαγόν, και συγκεκριμένα στην κοινότητα Λα Κουλέμπρα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Αυτόνομου Δήμου, της επιτροπής αλληλεγγύης με την εξεγερμένη Τσιάπας της ισπανικής CGT (αναρχοσυνδικαλιστικό συνδικάτο) και της Καμπάνιας “Ένα Σχολείο για την Τσιάπας”. Η αναπαράσταση του μουράλ θα γίνει στις αρχικές του διαστάσεις, στο χώρο όπου έχει χτιστεί το Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών “Κομπανιέρο Μανουέλ”, που δημιουργήθηκε με τη στήριξη της Καμπάνιας. Εφτά χρόνια μετά τη δημιουργία και καταστροφή του μουράλ, στις 10 Απριλίου του 2005, στη Λα Κουλέμπρα θα γιορτάσουμε την αναδημιουργία του και τη δύναμη της αλληλεγγύης να δίνει “ζωή στα όνειρα”.

Στη γιορτή έχουν προσκληθεί όλοι και όλες που το 1998 είχαν ενεργό ρόλο στη δημιουργία του μουράλ: οι σύντροφοι και συντρόφισσες ζαπατίστας που το έφτιαξαν και που συνεχίζουν να δημιουργούν, κάτω από αντίξοες συνθήκες, μια διαφορετική καθημερινότητα που να ανταποκρίνεται στη ζωή και τα όνειρά τους. ο συντονιστής του έργου, καθηγητής Τσέκο Βαλντές, που τότε συνελήφθη από το στρατό και παρέμεινε για ένα χρόνο στη φυλακή λόγω της συμμετοχής του στο έργο. σύντροφοι και συντρόφισσες από ευρωπαϊκές επιτροπές αλληλεγγύης που, όντας στην Τανιπέρλα κατά την εισβολή του στρατού, συνελήφθησαν και απελάθηκαν από τη χώρα. μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης της CGT, καθώς και της Καμπάνιας “Ένα Σχολείο για την Τσιάπας”. Και, φυσικά, όποια και όποιος θέλει και πιστεύει ότι τα όνειρά μας για έναν άλλο κόσμο έχουν κοινά σημεία και μπορούν να περάσουν στη σφαίρα της δημιουργίας.

Η Καμπάνια “Ένα Σχολείο για την Τσιάπας” συνεχίζει να είναι έμπρακτα αλληλέγγυα με το ζαπατιστικό κίνημα. Μετά το τέλος της οικοδόμησης του Σχολείου συνεχίζουμε με άλλο πρόγραμμα που αφορά στην ανέγερση ενός μικρού ιατροφαρμακευτικού κέντρου στον Αυτόνομο Δήμο Φρανσίσκο Βίγια. Όμως, η διατήρηση και λειτουργία του Σχολείου παραμένει ένας από τους στόχους για όλους όσοι στηρίξαμε την κατασκευή του . Γι’ αυτό και η αναπαράσταση του μουράλ της Τανιπέρλα στους χώρους του Σχολείου κρίνεται ως μια ισχυρή συμβολική χειρονομία πολύ σημαντική για την υπεράσπιση του Σχολείου και της εξεγερσιακής δημιουργίας που αυτό αντιπροσωπεύει.

Στις 17 Μαρτίου, στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της Καμπάνιας για ενημέρωση γύρω από το έργο της, γύρω από την τωρινή κατάσταση στην εξεγερμένη Τσιάπας και, φυσικά, για ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών σχετικών με το θέμα.

Αμέσως μετά, θα προετοιμαστούν για αναχώρηση όσοι και όσες θα παρευρεθούν στις 10 Απριλίου στη γιορτή για την αναδημιουργία του μουράλ, που ήδη θα ζωγραφίζεται από τις αρχές Μαρτίου. Η αναχώρηση θα γίνει στις 3 Απριλίου και η επιστροφή στις 3 Μαΐου.

Όσοι και όσες επιθυμούν να συμμετάσχουν και να γνωρίσουν από κοντά τις εξεγερμένες κοινότητες, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 210 7522248.

Καμπάνια “Ένα Σχολείο για την Τσιάπας”

 

Το ταξίδι θα διαρκέσει ένα μήνα 3 Απρίλη έως 3 Μάη. Όσοι και όσες θέλουν μετά τη γιορτή για την αναδημιουργία του μουράλ στην Κουλέμπρα, μπορούν να ταξιδέψουν στον Αυτόνομο Δήμο Φρανσίσκο Βίγια, στον οποίο θα υλοποιηθεί το επόμενο πρόγραμμα της Καμπάνιας που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός μικρού ιατρείου, μια φαραμκαποθήκης και ενός εργαστηρίου παρασκευής φαρμάκων από βότανα.

Η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου είναι 565 ευρώ + τους φόρους (κοντά στα 100 ευρώ).

Το  κόστος διανυκτερεύσεων και μεταφορών μέσα στο Μεξικό από τις 3 Απρίλη έως τις 12 Απρίλη που τελειώνει η γιορτή για το μουράλ υπολογίζεται γύρω στα 150 ευρώ.

Στο ταξίδι θα συμμετέχουν  20-30 ισπανοί άπό την CGT και επιτροπές αλληλεγγύης της Ισπανίας.

Επίσης, όσοι και όσες θέλουν, θα μπορούσαν να ταξιδέψουν νωρίτερα και να βρίσκονται στην Κουλέμπρα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής της τοιχογραφίας (και να συμμετέχουν σ' αυτήν) που ξεκινάει στις 20 Μάρτη.

Εάν υπάρχουν λίστες με e-mail από τις ομάδες σας ή από χώρους στους οποίους κινούμαστε, καλο θα ήταν να στείλουμε αυτό το μήνυμα.

Επίσης αναζητείται επαφή με φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών με στόχο την αναπαραγωγή της τοιχογραφίας στην Αθήνα. Τιε μέρες της γιορτής στην Κουλέμπρα θα γίνει αναπαραγωγή της τοιχογραφίας σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, μια πρωτοβουλία που έχει ξεκνήσει από την Επιτροή Αλληλεγγύης της Βαρκελώνης.

Για περισσότερες πληροφορίες: Ευγενία Μιχαλοπούλου 210.75.22.248

 

<<Αρχική Σελίδα