Η δύναμη των μηχανισμών και η αδυναμία των …μηχανικών

Τη Δευτέρα 25-9-06 κατά τη συνεδρίαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ για το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για το ΤΣΜΕΔΕ, γίναμε πάλι μάρτυρες της γνωστής συμπαιγνίας των συνκυβερνούντων το ΤΕΕ να νομιμοποιήσουν την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης. Καλώντας την αντιπροσωπία να συνεδριάσει μια εργάσιμη μέρα και εμφανίζοντας την τελευταία στιγμή «θέσεις της διοικούσας» που επί της ουσίας έδιναν το πράσινο φως στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση και ψήφιση του νόμου, επιχείρησαν να ξεμπερδέψουν βιαστικά με το ζήτημα αυτό ώστε να προχωρήσουν στις εκλογές. Οι τοποθετήσεις τόσο του προέδρου Αλαβάνου, όσο και των εκπροσώπων των παρατάξεων ΔΚΜ και Ενότητας στη συνεδρίαση, μόνο σαν δείγματα γραφής εκκολαπτόμενων κυβερνητικών εκπροσώπων μπορούν να εκληφθούν. Αναρωτιέται κανείς αν έδειξαν τέτοιο πάθος και θράσος απέναντι στην κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευση του νομοσχεδίου, όσο έδειξαν και απέναντι σε όσους λογικά αντιστέκονται. Λογικές, κατά τη γνώμη τους, οι αυξήσεις στις συντάξεις που καταργούν δικαστικές αποφάσεις, λογική και η εκτίναξη των εισφορών στα περίπου 4500 ευρώ ετησίως, αποδεκτή η εξαίρεση του κράτους και της εργοδοσίας από την υποχρέωσή τους να καταβάλουν εισφορές για όλους τους κλάδους ασφάλισης, ξεχασμένη παντελώς η εξίσωση παλαιών και νέων ασφαλισμένων, κουβέντα για πρόνοια στους άνεργους συναδέλφους. Και από κοντά η αφωνία των μέχρι τώρα λαλίστατων του «κινήματος μηχανικών για το ΤΣΜΕΔΕ» της ΔΑΠ, η …«απουσία» των εκπροσώπων «εκπαιδευτικών» και «ελεύθερων επαγγελματιών» από ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Μετά από αυτές τις τοποθετήσεις, είναι προφανές ότι δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της Αντιπροσωπείας. Δεκάδες συναδέλφων (πολύ περισσότεροι από τους λίγους αντιπροσώπους) επανέλαβαν την κινητοποίηση που είχε γίνει και σε προηγούμενες αντιπροσωπίες για το θέμα αυτό, στέλνοντας μήνυμα ότι η κοροϊδία με την ασφάλισή μας δε μπορεί να συνεχιστεί.

Δε μας προκαλεί εντύπωση πλέον, ο περιορισμός του πολιτικού λόγου της Πανεπιστημονικής σε μια γενικόλογη καταγγελιολογία που αδυνατεί να συγκροτήσει κίνημα. Η λογική τους ότι ο κοντινότερός μου είναι και ο χειρότερος εχθρός και ότι κίνημα είναι μονάχα το κόμμα μας είναι γνωστή από παλιά και άλλωστε πρόσφατα δοκιμάστηκε και στους χώρους της νεολαίας όπου ηττήθηκε και απομονώθηκε. Η στάση του αυτή στην παρούσα συγκυρία υποθηκεύει τη δυνατότητα ύπαρξης  μαζικών αντιστάσεων των μηχανικών που να οδηγούν στην απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η αδυναμία στην οποία βρίσκεται το μαζικό κίνημα στο χώρο των μηχανικών επιτρέπει σήμερα στις ηγετικές ομάδες του ΤΕΕ να αισθάνονται αρκετά ασφαλείς, ώστε να υπερασπίζονται ξεδιάντροπα την κυβερνητική πολιτική για το ασφαλιστικό και μάλιστα μπροστά στις επερχόμενες εκλογές, στις οποίες θα ζητήσουν την ψήφο των ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ.

Η πολιτική επιδίωξη της Συσπείρωσης ήταν και είναι να αγωνίζεται ενάντια στη διάσπαση και τον αλληλοσπαραγμό, ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων μηχανικών στο ΤΣΜΕΔΕ, που έχει επιβάλει η κρατική πολιτική, αλλά και οι μικροπολιτικές των ηγετικών μερίδων του ΤΕΕ, οι οποίες επιβιώνουν διαχειριζόμενες ακριβώς αυτή την κατάσταση (στην προκειμένη περίπτωση κλείνοντας τα μάτι στους κοντά στη σύνταξη και  χρυσώνοντας το χάπι στους κάτω των 35). Η επίτευξη αυτού του στόχου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οργάνωση της μαζικής αντίστασης των μηχανικών - τότε και τώρα - για την απόκρουση της επίθεσης στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Συσπείρωση θεωρεί ως  σημαντικό παράγοντα την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των αριστερών δυνάμεων που οριοθετούνται από τις συνδιαχειριστικές λογικές και τις ηγεμονιστικές πρακτικές της επίσημης αριστεράς. Η συσπείρωση αυτή, απαλλαγμένη από διαπάλη μηχανισμών και μικροπολιτικές, θα πρέπει να καταγράφεται με πολιτικούς και οργανωτικούς όρους στους μαζικούς χώρους των μηχανικών. Οι επερχόμενες εκλογές του ΤΕΕ είναι το επόμενο πεδίο που θα καταγραφεί η πραγματική κατάσταση και το επίπεδο πολιτικής ωριμότητας αυτών των δυνάμεων.

 

<<Αρχική Σελίδα