Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ (Χρονικό)

"Αντίστροφο" χρονικό

Από την ημερομηνία αποχώρησης της Συσπείρωσης από το προεδρείο του Δ.Σ. της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ (17 Ιουλίου 2003) μέχρι σήμερα (7-4-2006)

 

Εκλογές στην ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής 2006

Στις εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, που έγιναν στις 30 Μαρτίου 2006, η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών Δημοσίου έλαβε για το Δ.Σ. της Ένωσης 141 ψήφους (ποσοστό 6,93%) και ξανακέρδισε την έδρα που είχε χάσει στις προηγούμενες εκλογές στο 11μελές Δ.Σ. Για την Ομοσπονδία έλαβε 141 ψήφους (ποσοστό 8,00%) και αύξησε τους αντιπροσώπους της από 5 σε 6.

Εκλογοαπολογιστική Γεν. Συνέλευση ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Στις 28 Φεβρουαρίου 2006 πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, στην οποία καταψηφίστηκε ο Διοικητικός Απολογισμός του Δ.Σ. (51 ΥΠΕΡ, 86 ΚΑΤΑ, 3 ΛΕΥΚΑ), γεγονός που αποτελεί ισχυρό πλήγμα αφενός στους μηχανισμούς χειραγώγησης, που έχουν ως σκοπό την αδρανοποίηση και την απογοήτευση των συναδέλφων, και αφετέρου στις γνωστές λογικές «συντήρησης ισορροπιών» χάριν της «ενότητας του κλάδου», που επιφέρουν εφησυχασμό και ακινησία.

Γενικό Συμβούλιο Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ  16-2-2006

 

Γενικό Συμβούλιο Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ  1-12-2005

 

Γενικό Συμβούλιο Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ  22-9-2005

Στη συνεδρίαση-παιδική χαρά του Γενικού Συμβουλίου, 4 ολόκληρους μήνες μετά το ανεκδιήγητο 8ο Συνέδριο, έγινε ακόμα μια φορά φανερό ότι η ΕΜΔΥΔΑΣ ...κοιμάται και ονειρεύεται βελτίωση της θέσης των συναδέλφων με εναλλαγές στα όργανα και συναντήσεις με υπουργούς. Το ζήτημα είναι ότι μέσα στον ονειρεμένο ύπνο της πέρασε ένα καλοκαίρι όπου οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα δείχνουν ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας.

Δυστυχώς δεν διαφαίνεται η δυνατότητα σύντομης ανατροπής της απαράδεκτης κατάστασης που εκθέτει τον κλάδο και υπονομεύει τις κατακτήσεις του.

Ανασυγκρότηση προεδρείων για υλοποίηση της συμφωνίας "μισό-μισό"

Πραγματοποιήθηκε η εναλλαγή στα προεδρεία  της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, της ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρ. Μακεδονίας και τελευταία της Ομοσπονδίας μεταξύ ΠΑΣΚ και ΔΚΜ, στο πλαίσιο της συμφωνίας τους για μισή-μισή θητεία προέδρων και γεν. γραμματέων. Παραμένει βέβαια, ως κύριο χαρακτηριστικό των οργάνων που προέκυψαν από αυτή τη διαδικασία, η άγνοια και η ανικανότητα διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν στους μηχανικούς του δημοσίου.

 

8ο Συνέδριο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ  (11 έως 13-5-2005): Ένα συνέδριο χωρίς αποφάσεις

Όσοι συνάδελφοι παρακολούθησαν το 8ο συνέδριο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ στη Χερσόνησο της Κρήτης, βρέθηκαν μπροστά στην απαξίωση στοιχειωδών δημοκρατικών διαδικασιών και την περιφρόνηση των συνέδρων. Ήταν ένα συνέδριο 3 ημερών, αλλά οι σύνεδροι είχαν το λόγο μόνο για 5 ώρες! Αλλά και αυτές χωρίς κανένα νόημα, αφού η διαμορφωμένη πλειοψηφία των συνέδρων της συμμαχίας ΠΑΣΚ–ΔΚΜ ούτε έκρινε, ούτε καν άκουγε. Απλά, με την «σιωπηλή» της παρουσία επικροτούσε τις «προτάσεις» των επικεφαλής της συμμαχίας: του προέδρου-«πράσινου τιμονιέρη» Θανάση Μπούμη και του αντιπροέδρου-«γαλάζιου συνοδοιπόρου» Μαργαρίτη Μαργαριτόπουλου.

Κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε μια σειρά θεμάτων που είχαν αναλυθεί από τους συνέδρους, καταψηφίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, και ενάντια στις μέχρι τώρα θέσεις της Ομοσπονδίας, όλα ανεξαιρέτως τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν (όπως, για τη μεταολυμπιακή χρήση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, τη γενίκευση του θεσμού των συμβάσεων παραχώρησης μέσω των ΣΔΙΤ, κλπ), αλλά και όλες οι προτάσεις για κινητοποιήσεις του κλάδου. Καταγράφηκε έτσι από το φιλοκυβερνητικό μπλοκ της συμμαχίας ΠΑΣΚ–ΔΚΜ –με πρωτοστάτες κυρίως στελέχη της ΠΑΣΚ– η σαφής πρόθεση για την αναίρεση όλου του μέχρι σήμερα πολιτικού πλαισίου της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ και τη μετατροπή της σε απολογητή της κυβερνητικής πολιτικής.

Τελικά, η μόνη απόφαση που κρίθηκε σκόπιμο από τη συμμαχία να παρθεί στο κωμικοτραγικό αυτό συνέδριο, ήταν η απόφαση να παραχωρήσουν οι σύνεδροι το δικαίωμά τους να αποφασίζουν στο προεδρείο της Ομοσπονδίας, το οποίο με την καθοδήγηση της σκέψης του μεγάλου τιμονιέρη Θ. Μπούμη θα διαμορφώσει κείμενο απόφασης μετά τη λήξη του συνεδρίου! Παρόλο που αρκετοί σύνεδροι επεσήμαναν ότι μια τέτοια απόφαση καταργεί το ίδιο το συνέδριο, η πλειοψηφία ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει στο προσχεδιασμένο πραξικόπημα. Κατόπιν αυτού, οι παρατάξεις Αγωνιστική Συνεργασία, Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα και Συσπείρωση, άλλά και αρκετοί σύνεδροι που στοιχειωδώς σέβονται το ρόλο τους και δεν πήγαν για τουρισμό στην Κρήτη σπαταλώντας τα λεφτά των συναδέλφων, αποχώρησαν από τις εργασίες του συνεδρίου, δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους στις πρωτοφανείς διαδικασίες διάλυσης του μαζικού μας χώρου.

 

Γενικό Συμβούλιο Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ  18-3-2005

Οι μάσκες έπεσαν ολοσχερώς και αποκάλυψαν τον εξευτελισμό της ηγεσίας της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ:

α. Βγήκαν στο φως, μετά από μια συγκλονιστική ομιλία της, οι αιτίες παραίτησης της Γενικής Γραμματέως της Ομοσπονδίας.

β. Έγινε σε όλους φανερό ότι η χαλαρή στάση της ηγεσίας του κλάδου απέναντι στην Κυβέρνηση οφείλεται στην ιδιότυπη πολιτική συμφωνία "μισό-μισό" μεταξύ ΠΑΣΚ και ΔΚΜ.

γ. Συνδικαλιστικά στελέχη, κυρίως της ΠΑΣΚ, επιδόθηκαν σε τραμπουκισμούς απέναντι στον εκπρόσωπο της Συσπείρωσης που κατέθεσε ολοκληρωμένη Πρόταση για αγωνιστική προοπτική του κλάδου, καλώντας τον με απειλές να την αποσύρει.

δ. Το προεδρείο του Γενικού Συμβουλίου, με το έτσι θέλω, δεν έβαλε σε ψηφοφορία την παραπάνω πρόταση, και διέλυσε πραξικοπηματικά τη συνεδρίαση προφανώς γιατί φοβήθηκε ότι θα υπερψηφιζόταν, μετά την αποδοχή της από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Γενικού Συμβουλίου.

Μετά τα παραπάνω τίθεται σοβαρό θέμα δημοκρατικής νομιμότητας και ανάγκη κινητοποίησης όλων των συνδικαλιστών της ΕΜΔΥΔΑΣ -άσχετα σε ποια παράταξη ανήκουν, αρκεί να νοιάζονται για τον τρόπο που εκπροσωπείται ο κλάδος τον τελευταίο χρόνο- προκειμένου να ανατραπεί όσο το δυνατόν συντομότερα η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που εκθέτει τον κλάδο και υπονομεύει τις κατακτήσεις του.

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΟ 2ο ΤΕΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΑΡΜΟΣ"

Η νέα ηγεσία της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ "ξαναχτύπησε"... Έκοψε ορισμένα κείμενα που δεν της άρεσαν από την έκδοση του 2ου τεύχους του περιοδικού της Ομοσπονδίας, αποδεικνύοντας έτσι ότι αυτό που φοβάται περισσότερο είναι η ενημέρωση των συναδέλφων για το τι πραγματικά γίνεται με την εκπροσώπηση του κλάδου τον τελευταίο χρόνο. Μεταξύ των "κομμένων" κειμένων είναι και η παραίτηση της συναδέλφου Λωρέττας Μωραϊτου από την Μόνιμη Επιτροπή Επιμόρφωσης-Κατάρτισης της Ομοσπονδίας.

Απολογιστική Γεν. Συνέλευση ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Στις 15 Μαρτίου 2005 πραγματοποιήθηκε η Απολογιστική Γ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής. Η πλειοψηφία της διοίκησης έγινε αποδέκτης σκληρής κριτικής για τη χαλαρή στάση της απέναντι στην Κυβέρνηση, πράγμα που αποτυπώθηκε και στην ψηφοφορία για το διοικητικό απολογισμό (ΥΠΕΡ: 78, ΚΑΤΑ: 59, ΛΕΥΚΑ: 4, ΑΚΥΡΑ: 1). Η Συσπείρωση μοίρασε Ανακοίνωση στους συναδέλφους  με εκτιμήσεις και προτάσεις για ανατροπή της άσχημης κατάστασης στον κλάδο.

ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΦΙΕΣΤΕΣ

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αποφάσισε, στις αρχές του 2005 και παρά τις ριζικές αντιρρήσεις της Συσπείρωσης και της Αγωνιστικής Συνεργασίας, να προχωρήσει στην πραγματοποίηση ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, από 9 μέχρι τις 11 Ιουνίου του 2005, με θέμα: "Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ" στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL. Εδώ ταιριάζει το "Όλα τα 'χε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε"... Σε μια περίοδο που ο κλάδος αντιμετωπίζει την άρνηση της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τη Συλλογική Συμφωνία του 2002 αλλά και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, σε μια περίοδο που ολοκληρώνεται η απαξίωση των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών με τη θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου για τις μελέτες του δημοσίου, σε μια περίοδο που προωθείται η περαιτέρω συρρίκνωση των επαγγελματικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, η απερίγραπτη διοίκηση της Ομοσπονδίας ασχολείται αποκλειστικά με τη διοργάνωση ενός πανευρωπαϊκού (!) συνεδρίου-φιέστα με προφανή στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και τις δημόσιες σχέσεις των εμπνευστών του. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουν οι συνάδελφοι το κόστος και την πηγή της χρηματοδότησης του συνεδρίου, καθώς επίσης γιατί αρνούνται οι δύο παρατάξεις, που συγκροτούν το προεδρείο της Ομοσπονδίας, τη διοχέτευση των χρημάτων αυτών στο Απεργιακό Ταμείο για να στηριχτούν οι αναγκαίες κινητοποιήσεις του κλάδου.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ

Έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε, στις αρχές του 2005, από τη θέση της Γεν. Γραμματέως της Ομοσπονδίας η συνάδελφος Σίσσυ Κορακά, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα "ντεσού" της υπόθεσης. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις μετά την παραίτηση αυτή, που θέτει σε δοκιμασία τη συμφωνία "μισό-μισό" μεταξύ ΠΑΣΚ και ΔΚΜ...

Γενικό Συμβούλιο Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ  14-12-2004

Το "καλό κλίμα" αρχίζει να διαταράσσεται μετά την πλήρη υπαναχώρηση της Κυβέρνησης από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, που οδήγησε τον κλάδο σε ...τρίωρη στάση εργασίας. Το προεδρείο, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου που ακολούθησε τη στάση εργασίας, επιμένει ότι -παρόλα αυτά- ο διάλογος γίνεται σε ...καλό κλίμα. Η Συσπείρωση μοίρασε σχετική Ανακοίνωση στους συμμετέχοντες στο Γενικό Συμβούλιο για την τρέχουσα κατάσταση.

Διάλογος σε ...καλό κλίμα

Δεκέμβριος 2004: Οι "διαπραγματεύσεις" με την Κυβέρνηση συνεχίζονται, αλλά η σύνθεση του προεδρείου της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ (συνεργασία της τέως και της νέας κυβερνητικής παράταξης) προσδιορίζει πολιτικά τα όρια των διεκδικήσεών μας.

Γενικό Συμβούλιο Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ  21-10-2004

Διαβεβαιώσεις για την καλή πορεία των διαπραγματεύσεων με την Κυβέρνηση δόθηκαν από το προεδρείο της Ομοσπονδίας στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου. Οι τοποθετήσεις των συνέδρων που επεσήμαιναν υπαναχώρηση της Κυβέρνησης στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αντιμετωπίστηκαν ως εκτός τόπου και χρόνου και κλίματος γενικής ευφορίας...

Το "μισό-μισό" στη θητεία και τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου προεδρείου της Ομοσπονδίας

Σεπτέμβριος 2004: Μετά και τη συγκρότηση του Δ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρ. Μακεδονίας ολοκληρώθηκε η υλοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στις παρατάξεις που πρόσκεινται στο τέως και το νυν κυβερνών κόμμα, για μισή-μισή θητεία προέδρων και γεν. γραμματέων σε Ομοσπονδία, ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρ. Μακεδονίας. Το κύριο χαρακτηριστικό των οργάνων που προέκυψαν από αυτή τη διαδικασία είναι η άγνοια και η ανικανότητα διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν στους μηχανικούς του δημοσίου.

Όσον αφορά το νέο προεδρείο της Ομοσπονδίας φαίνεται πως μπέρδεψε το κράτος με τον συνδικαλισμό και θέλει να βολέψει και εδώ τα «δικά μας παιδιά»… (βλέπε τη σχετική Ανακοίνωση της Συσπείρωσης).

Επήλθε η συγκρότηση των οργάνων: Τέλος καλό, όλα κακά...

Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες συγκρότησης του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, "μέσα σε καλό κλίμα", όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας... Την επομένη συγκροτήθηκε και το Δ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και επίκειται εντός ολίγου και η συγκρότηση του Δ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρ. Μακεδονίας.

Τελικά στο "παρά πέντε" οι συμφωνίες άλλαξαν: Οι 4 ΔΚΜ (ΔΚΜ1, ΔΚΜ2, κλπ) απέσυραν την υποστήριξη στον τέως πρόεδρο Παν. Κατίκα της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και συμφώνησαν με την ΠΑΣΚ λύση-πακέτο για μισή-μισή θητεία προέδρων και γεν. γραμματέων σε Ομοσπονδία, ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρ. Μακεδονίας. Ολοκληρώθηκε έτσι η αντιδραστική στροφή που ξεκίνησε στο 6ο Συνέδριο.

Η νέα ηγεσία, πριν πάει διακοπές μετά από αυτή την κουραστική διαδικασία συγκρότησης των οργάνων, φρόντισε να δώσει το πρώτο δείγμα γραφής αυτής της στροφής: Προσπαθούν να πετάξουν στα σκουπίδια 6.000 τεύχη του περιοδικού «από μηχανής». (βλέπε τη σχετική Ανακοίνωση της Συσπείρωσης).

Εξάλλου, συνεχίζεται η παραπληροφόρηση στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, θέμα για το οποίο ο εκπρόσωπος της Συσπείρωσης στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας έκανε σχετική καταγγελία.

Η ... μη συγκρότηση των οργάνων

30 Ιουνίου 2004: Πέρασαν ήδη 3 μήνες από τις εκλογές στις ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και της Κεντρ. Μακεδονίας και 2 σχεδόν  μήνες από το 7ο Συνέδριο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, και το παρασκήνιο καλά κρατεί... Οι προσπάθειες για τη συγκρότηση των οργάνων στις 2 μεγαλύτερες ΕΜΔΥΔΑΣ και την Ομοσπονδία δεν έχουν μέχρι σήμερα αποδώσει. Οι 3 "μεγάλες" παρατάξεις θέλουν λύση-"πακέτο" αλλά οι "καλές" καρέκλες είναι λίγες και οι ενδιαφερόμενοι πολλοί... Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2004, κατά τη συνεδρίαση για τη συγκρότηση του Δ.Σ. της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ,  εκτός από την ΠΑΣΚ και την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ που είχαν από έναν υποψήφιο για πρόεδρο, η  ΔΚΜ (ως "άθροισμα" των ΔΚΜ1 έως ΔΚΜ4) είχε δύο!!! 

Η Συσπείρωση έχει αποσαφηνίσει τη στάση της ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο προεδρείο της Ομοσπονδίας επειδή δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πολιτικοσυνδικαλιστικοί όροι για την άσκηση μιας διοίκησης αποτελεσματικής και με προοπτική κινήματος.

Σχετική με τις τελευταίες εξελίξεις είναι η Ανακοίνωση που κυκλοφόρησε η Συσπείρωση.

7ο Συνέδριο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ

Στο 7ο Τακτικό Συνέδριο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, που έγινε στις 5, 6 και 7 Μαΐου 2004 στην Καβάλα, η Συσπείρωση έλαβε 11 ψήφους και 1 έδρα στο 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Οι υπόλοιπες έδρες κατανεμήθηκαν ως εξής: ΠΑΣΚ: 6, Αγωνιστική Συνεργασία: 4, ΔΚΜ1: 1, ΔΚΜ2: 1, ΔΚΜ3: 1, ΔΚΜ4: 1.

Το Συνέδριο ανέτρεψε τη γνωστή αντιδραστική απόφαση του 6ου Τακτικού Συνεδρίου στη Ρόδο σχετικά με τη μετατροπή της Ομοσπονδίας σε Συνομοσπονδία Διπλωματούχων Μηχανικών ΕΜΔΥΔΑΣ. Η σχετική Απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση της Συσπείρωσης και με μεγάλη πλειοψηφία (ΚΑΤΑ: 13, ΛΕΥΚΑ: 0).

Επίσης, το Συνέδριο πήρε θέση για την κατάσταση στην Κύπρο με σχετικό Ψήφισμα που στήριξε και η Συσπείρωση.

Σχετικές με το 7ο Συνέδριο είναι οι ανακοινώσεις μας "Μετά το 7ο Συνέδριο, τι;" και "7ο Συνέδριο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενός κακού μύρια έπονται".

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων και των αρχαιρεσιών των Α'βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ ενόψει του 7ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας

Ο αριθμός των αντιπροσώπων ανά ΕΜΔΥΔΑΣ έχει ως εξής:

1) Αττικής: 58

2) Κεντρικής Μακεδονίας: 34

3) Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου: 9

4) Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας: 12

5) Νομού Μαγνησίας: 6

6) Νομού Ευβοίας: 3

7) Ανατολικής Κρήτης: 10

8) Στερεάς Ελλάδας: 5

9) Ανατολικής Μακεδονίας: 5

10) Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας: 11

11) Νομού Δωδεκανήσου: 4

12) Νομού Αιτωλοακαρνανίας: 2

13) Δυτικής Κρήτης: 6

14) Δυτικής Μακεδονίας: 9

15) Δυτικής Ελλάδας: 9

16) Θράκης: 7

 

ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ: 190

Έκτακτη Γεν. Συνέλευση ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Στις 21 Απριλίου 2004 πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής για το θέμα της τριτοβάθμιας οργάνωσης του κλάδου, κατά την οποία με συντριπτική πλειοψηφία (4 ΚΑΤΑ και 1 ΛΕΥΚΟ) αποφασίστηκε ΟΧΙ στην χωριστική και πολλαπλά επιζήμια μετατροπή της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ σε Τριτοβάθμια Συνομοσπονδία. Για το θέμα αυτό η Συσπείρωση κυκλοφόρησε σχετική Ανακοίνωση.

Εκλογές στην ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Στις εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, που έγιναν στις 30 Μαρτίου 2004, η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών Δημοσίου έλαβε για το Δ.Σ. της Ένωσης 141 ψήφους (ποσοστό 8,79%), αλλά παρόλο που αύξησε και τους ψήφους και το ποσοστό της σε σχέση με τις εκλογές του 2002, έχασε την έδρα που είχε στο Δ.Σ., λόγω του ληστρικού (για τις μικρές παρατάξεις) εκλογικού νόμου για τα σωματεία. Για την Ομοσπονδία έλαβε 130 ψήφους (ποσοστό 9,29%) και αύξησε τους αντιπροσώπους της από 4 σε 5.

Εκλογοαπολογιστική Γεν. Συνέλευση ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Στις 25 Φεβρουαρίου 2004 πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στην οποία, συζητήθηκε και το θέμα της τριτοβάθμιας οργάνωσης του κλάδου, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της ΠΑΣΚ και τμήματος της ΔΚΜ να μην γίνει καμιά αναφορά στο θέμα αυτό. Δυστυχώς, κάτω από τις απειλές των γνωστών τραμπούκων "συνδικαλιστών" για  ένσταση απαρτίας και με τη βοήθεια ενός -κατά κοινή ομολογία- απαράδεκτου προεδρείου της Γεν Συνέλευσης,  δεν λήφθηκε απόφαση για το θέμα, παρά τη δεσμευτική απόφαση του 6ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Θυμίζουμε, ότι στο 6ο Τακτικό Συνέδριο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, μετά από κοινή πρόταση ΠΑΣΚ και ΔΚΜ, είχε αποφασιστεί η μη εγγραφή στην ΑΔΕΔΥ και η δρομολόγηση διαδικασιών για ίδρυση τριτοβάθμιας οργάνωσης των μηχανικών του δημοσίου, γεγονός που συντέλεσε στην απομόνωση του κλάδου και στην αποχώρηση (βλ. σχετική Ανακοίνωση) της Συσπείρωσης από το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

ΚΥΑ για το ύψος του επιδόματος 7‰

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 131/Β/2004 η Κοινή Υπουργική Απόφαση της Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και του  Υφυπουργού Οικονομικών που καθορίζει το ύψος του επιδόματος 7‰ σε 350 € μικτά (περίπου 272 € καθαρά) μηνιαίως.

Γενικό Συμβούλιο Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ  22-1-2004

Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ αποφασίστηκε -με ευθύνη των δυνάμεων που στηρίζουν το προεδρείο της Ομοσπονδίας- η διακοπή των κινητοποιήσεων, μετά την αποτυχία του κλάδου να υποχρεώσει την Κυβέρνηση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων στη Συλλογική Συμφωνία του 2002.

Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου είναι η εξής:

"Ο κλάδος συνεχίζει τον αγώνα για τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των  Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου με προσφυγές στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, εξώδικα και άλλες συγκεκριμένες ενέργειες που θα αποφασίσουν άμεσα τα συντεταγμένα όργανα του κλάδου. Θα συνεχίζουμε να πιέζουμε με κάθε τρόπο τη σημερινή και την αυριανή Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, για την οριστική επίλυση τόσο των αιτημάτων που αναφέρονται στην Συλλογική Συμφωνία του 2002 που υπογράψαμε, όσο και των γενικότερων αιτημάτων που αφορούν τη σύγκλιση των αμοιβών μας με αυτές των Ευρωπαίων συναδέλφων μας".

Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλήσεις

Κατά τη συζήτηση της 8-1-2004 στη Βουλή του "φορολογικού"  νομοσχεδίου, ο Υφυπουργός  Οικονομίας και Οικονομικών κ. Απ. Φωτιάδης απέρριψε τις τροπολογίες που είχε καταθέσει ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Παναγιώτης Σγουρίδης και αφορούσαν τη νομική κάλυψη των Διπλωματούχων Μηχανικών και την οριστική διευθέτηση του επιδόματος 7‰.

Νέα κυβερνητική πρόκληση

Αιφνιδιαστική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, που κατατέθηκε στις 12-12-2003 από τους Υπουργούς Ν. Χριστοδουλάκη και Β. Παπανδρέου, προβλέπει χορήγηση επιδόματος στους πτυχιούχους υπομηχανικούς και τους πτυχιούχους ΚΑΤΕΕ, ΚΑΤΕ, ΤΕΙ καθώς και στους εξομοιούμενους με αυτούς, σε ποσοστό 3‰, κατ' επέκταση και αντιστοιχία με το επίδομα 7 που λαμβάνουν από το 1996 οι διπλωματούχοι μηχανικοί.

Η μονομερής αυτή ενέργεια της Κυβέρνησης -πέραν της ψηφοθηρικής της σκοπιμότητας- αποσκοπεί στην όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των εργαζόμενων στις Τεχνικές Υπηρεσίες και αποτελεί προκλητικό μήνυμα στους απεργούς μηχανικούς: Όχι μόνον δεν υλοποιώ τις δεσμεύσεις της συλλογικής συμφωνίας που έχω κάνει μαζί σας αλλά σας βγάζω και τη γλώσσα, δείχνοντάς σας πώς κερδίζονται οι "κατακτήσεις" -από όσους εγώ επιλέγω.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την ηττοπάθεια της ηγεσίας του κλάδου, έχει βάλει ήδη σε εφαρμογή ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, με απώτερο στόχο την ήττα και τη διάλυση του συνδικαλιστικού μας χώρου, που τα τελευταία χρόνια την είχε υποχρεώσει σε σημαντικές παραχωρήσεις.

Όχι στη λογική της ήττας

Η Συσπείρωση κυκλοφόρησε στις 10-12-2003 Ανακοίνωση προς τους συναδέλφους σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο από την παρελκυστική τακτική της Κυβέρνησης όσο και από την  χαμηλού επιπέδου –από πολιτική άποψη– διαχείριση της απεργίας μέχρι σήμερα από το νέο προεδρείο της Ομοσπονδίας.

Γενικό Συμβούλιο Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ  4-12-2003

Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων με την προκήρυξη τριών 24ωρων πανελλαδικών απεργιών τις Τετάρτες 10-12-2003, 17-12-2003 και 14-1-2004 και μίας 24ωρης  απεργίας την Τετάρτη 24-12-2003 για τους μηχανικούς που υπηρετούν στους Νομούς Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας.

Την Τετάρτη 17-12-2003 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. 

Νέα συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου θα γίνει στις 21-1-2004.

Η Συσπείρωση κυκλοφόρησε Ανακοίνωση προς τους συνδικαλιστές του Γενικού Συμβουλίου σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο από την παρελκυστική τακτική της Κυβέρνησης όσο και από την  χαμηλού επιπέδου –από πολιτική άποψη– διαχείριση της απεργίας μέχρι σήμερα από το νέο προεδρείο της Ομοσπονδίας.

Γενικό Συμβούλιο Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ  6-11-2003

Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων με την προκήρυξη 24ωρων πανελλαδικών απεργιών τις επόμενες 4 Τετάρτες (12-11, 19-11, 26-11 και 3-12-2003). Στις 3-12-2003 θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συγκέντρωση των Διπλωματούχων Μηχανικών στην Αθήνα και στις 4-12-2003 θα συγκληθεί εκ νέου το Γενικό Συμβούλιο για να επανεκτιμήσει την πορεία των κινητοποιήσεων.

Έκτακτη Γεν. Συνέλευση ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Στην έκτακτη Γ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής (3 Νοεμβρίου 2003) υπερψηφίστηκαν σχεδόν ομόφωνα οι προτάσεις της Συσπείρωσης για την άνοδο του επιπέδου της πολιτικής αντιπαράθεσης με την Κυβέρνηση (πολιτική αποκάλυψη και καταγγελία της κυβέρνησης με πληρωμένες καταχωρίσεις στα ΜΜΕ, συνεντεύξεις κλπ και παραπομπή της κυβέρνησης στα αρμόδια εθνικά και κοινοτικά όργανα για τη μη τήρηση των δεσμεύσεών της κατά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και για την αδιαφάνεια στην παραγωγή των δημοσίων έργων στη χώρα μας), καθώς και η πρότασή της για τη θέσπιση μέτρων για τους τυχόν απεργοσπάστες (ιδίως συνδικαλιστές, στελέχη κλπ) και που θα περιλαμβάνουν –για όσους διαγραφούν από τις Α’βάθμιες Ενώσεις– και τη διαγραφή τους από τους καταλόγους των δικαιούχων των επιδομάτων 6‰ και 7‰, και παράλληλη ενεργοποίηση του Απεργιακού Ταμείου (βλέπε σχετική Ανακοίνωσή μας).

Όσον αφορά τη μορφή των κινητοποιήσεων, η πρόταση της Συσπείρωσης για προκήρυξη μιας πενθήμερης πανελλαδικής απεργίας και συνέχιση των κινητοποιήσεων με την ίδια μορφή (πενθήμερες επαναλαμβανόμενες), τουλάχιστον στις Υπηρεσίες που έχουν σχέση με όλα τα εν εξελίξει Ολυμπιακά Έργα, έλαβε 31 ψήφους έναντι 16 της ΠΑΣΚ για 3ωρες στάσεις εργασίας και 53 του Δ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής για 24ωρες απεργίες τις επόμενες 3 Τετάρτες.

Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του νέου προεδρείου της Ομοσπονδίας

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας της 24 Οκτωβρίου 2003 λήφθηκε κατά πλειοψηφία και μετά από πρόταση του προέδρου μια εξαιρετικά αντιδημοκρατική απόφαση: Η εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας στις συναντήσεις με Υπουργούς και άλλα αρμόδια άτομα, καθώς και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα γίνεται πλέον μόνον από το προεδρείο και όχι από διαπαραταξιακή σύνθεση, όπως ίσχυε από την ίδρυση της Ομοσπονδίας. Η νέα αυτή κατάσταση θέτει -αντικειμενικά- ζητήματα διαφάνειας, δεδομένου ότι από τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ., μόνον η Συσπείρωση είναι εκτός προεδρείου.

Απόρριψη των προτάσεων της Συσπείρωσης για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων

Την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2003 πραγματοποιήθηκε μια κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Η Συσπείρωση, χωρίς να παραγνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος,  κατέθεσε συνολική πρόταση για τις απαιτούμενες από την Ομοσπονδία ενέργειες, πιστεύοντας ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για αναστροφή του κλίματος, για την επαναφορά στο προσκήνιο ενός μαχητικού και ανεξάρτητου συνδικαλιστικού κινήματος των μηχανικών του δημοσίου, μόνη εγγύηση για τη νικηφόρα πορεία των αγώνων του κλάδου. Δυστυχώς, η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ., το οποίο αποφάσισε την "κλιμάκωση" (;) των κινητοποιήσεων με προκήρυξη 3ωρων πανελλαδικών στάσεων εργασίας κάθε Τετάρτη, και από ώρα 9.00 έως 12.00 για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Καθυστερημένη αντίδραση της Ομοσπονδίας στην άρνηση της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τις γραπτές δεσμεύσεις της

Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2003 το Δ.Σ. της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής Πανελλαδικής απεργίας για την 1-10-2003. Ο εκπρόσωπος της Συσπείρωσης συμφώνησε στην απεργιακή κινητοποίηση επισημαίνοντας ταυτόχρονα την καθυστέρηση αντίδρασης της Ομοσπονδίας και την ανάγκη άμεσης πολιτικής καταγγελίας της Κυβέρνησης.

Συγκρότηση του προεδρείου

Την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2003 πραγματοποιήθηκε η κάλυψη των θέσεων του Αντιπροέδρου (από το συνάδελφο Γρηγόρη Σιαμόπουλο - ΠΑΣΚ) και του Γενικού Γραμματέα (από το συνάδελφο Θόδωρο Δήμα - ΔΚΜ). Ο εκπρόσωπος της Συσπείρωσης δεν μετέχει πλέον σε καμιά διακριτή θέση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Αναβολή συγκρότησης προεδρείου για το Σεπτέμβριο

Την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2003, η συνεδρίαση του Δ.Σ., με προγραμματισμένη ώρα έναρξης στις 10.00 π.μ., άρχισε τελικά με 5ωρη καθυστέρηση (στις 3.00 μ.μ.) και ενώ δεν είχαν προσέλθει μέχρι εκείνη την ώρα οι 6 εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ στο Δ.Σ. Η Συσπείρωση διαπιστώνοντας την απροθυμία του προέδρου να προχωρήσει στη συγκρότηση του Δ.Σ. χωρίς την παρουσία της ΠΑΣΚ, απεχώρησε, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να νομιμοποιήσει με την παρουσία της τον εξευτελισμό των οργάνων και ο πρόεδρος διέκοψε αμέσως μετά τη συνεδρίαση. Κατόπιν αυτού η κάλυψη των θέσεων του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Δ.Σ. αναβλήθηκε για το Σεπτέμβριο. Η ΠΑΣΚ αργότερα ανακοίνωσε ότι ομόφωνα οι 6 εκπρόσωποί της αποφάσισαν ότι θα στηρίξουν για τη θέση του Αντιπροέδρου τον Θανάση Μπούμη και για τη θέση του Γενικού Γραμματέα τον Θόδωρο Μυλωνά.

Αποχώρηση της Συσπείρωσης από το προεδρείο του Δ.Σ. της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ

Την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2003, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, έγινε η αντικατάσταση του συναδέλφου Γιώργου Εξαρχάκου, Αντιπροέδρου του Δ.Σ. και εκπροσώπου της ΔΚΜ, ο οποίος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης, από το συνάδελφο Θόδωρο Δήμα και η παραίτηση του εκπροσώπου της Συσπείρωσης Γιάννη Γρηγορόπουλου, από τη θέση  του Γενικού Γραμματέα του Δ.Σ., για τους λόγους που περιγράφονται στη σχετική Ανακοίνωση της παράταξης και με βάση την Απόφαση που ελήφθη στη Ρόδο στις 4-7-2003. Μετά τις παραιτήσεις, η συνεδρίαση του Δ.Σ. διεκόπη για την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2003, προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Δ.Σ.

<<Αρχική Σελίδα